KRAJ VLADAVINE PORODICE KASTRO

Dijas-Kanel jedini kandidat za predsjednika Kube

Nominaciju sada treba da odobre 604 delegata kubanske skupštine, koja u principu uvijek odobrava predloge jednoglasno ili gotovo jednoglasno
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2018. 18:28h

Kubanska vlada predožila je danas prvog potpredsjednika Migela Dijasa-Kanela Bermudesa kao jedinog kandidata za budućeg predsjednika, čime se garantuje da će taj 57-ogodišnji inženjer zamijeniti 86-ogodišnjeg Raula Kastra.

Današnja objava potvrđuje ono što se očekivalo, da će Dijas-Kanel preuzeti funkciju od Kastra u tranziciji koja treba da osigura da jednopartijski sistem u zemlji nadživi revolucionare u godinama koji su ga stvorili.

Nominaciju sada treba da odobre 604 delegata kubanske skupštine, koja u principu uvijek odobrava predloge jednoglasno ili gotovo jednoglasno.

Kubanska Narodna skupština počela je danas inauguralnu sjednicu na kojoj će biti izabran novi predsjednik zemlje i otvoren put ka istorijskoj tranziciji poslije šest decenija vlasti braće Kastro.

Državni mediji javili su da će ime novog šefa države biti objavljeno sjutra ujutro, na kraju sjednice koja je počela danas u prisustvu Raula Kastra i njegovog pretpostavljenog nasljednika, aktuelnog potpredsednika Migela Dijasa-Kanela.

Prema programu koji su objavili zvanični mediji poslanici će prvo izabrati novu skupštinu i njene organe prije nego što izaberu 31 člana Državnog savjeta, i istovremeno predsjednika tog najvišeg izvršnog tijela koji će naslediti Raula Kastra. Glasanje o tome biće danas, ali identitet novog predsjednika biće objavljen sjutra, naveli su državni mediji.

Od revolucije 1959. godine Kuba je imala samo jednu pravu tranziciju na vrhu, to je bilo 2006. godine kada je oboleli Fidel Kastro predao funkciju svom mlađem bratu Raulu poslije više od 40 godina na vlasti.

Fidel je umro krajem 2016. godine i sada je red na 86-ogodišnjeg Raula da ustupi svoje mjesto predstavniku nove generacije.

Broj dva na vlasti od 2013. godine Dijas-Kanel se već duže priprema za tu funkciju. Već nekoliko godina on redovno predstavja svoju vladu u misijama u inostranstvu i pojavljivanja u medijima su mu sve češća.

Ukoliko bude izabran, on treba da nametne svoj autoritet i nastavi neophodnu modernizaciju ekonomskog modela ostrva koji je zacrtao mlađi Kastro.

Prvi put u više decenija predsjednik će biti čovjek koji nije poznavao revoluciju 1959. godine, neće nositi maslinastu uniformu i neće voditi Kubansku komunističku partiju.

Raul Kastro zadržaće funkciju šefa jedine partije do 2021. godine.

Za novog potpredsjednika predložen je Salvador Valdes Mesa, 72-ogodišnji Afro-Kubanac, bivši sindikalni zvaničnik koji je imao niz visokih funkcija u kubanskoj vladi.

Galerija

Preporučujemo za Vas