Pobunjenici: Aerodrom u Tripoliju je pod našom kontrolom

Egipatska državna agencija javila je da je konvoj od šest blindiranih mercedesa u kojima su bili visoki vojni zvaničnici, prešao sinoć libijsko-alžirsku granicu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 11:18h

Libijski pobunjenici saopštili su danas da "u potpunosti" kontrolišu međunarodni aerodrom u Tripoliju, ali da u okolini još postoje ostaci otpora snaga lojalnih Moameru Gadafiju.

"Mi cijeli aerodrom držimo pod kontrolom, a ostaci otpora postoje u zoni Kafr ben Giršir", rekao je agenciji Frans pres vođa pobunjenika koji kontrolišu aerodrom, Bassir al Taibi.

Zona Kafr ben Giršir udaljena je dva kilometra od aerodroma u Tripoliju.

Prema Taibijevim riječima, snage lojalne Gadafiju su juče granatama i raketama bombardovale aerodrom i uništile tri civilna aviona.

Visoki zvaničnici pobjegli u Alžir

U Tripoliju je jutros mirno nakon noćašnjih manjih eksplozija i sporadične pucnjave iz automatskog oružja u nekim djelovima grada.

Nakon intenzivnih borbi proteklih dana u kojima su pobunjenici uspjeli da u velikoj mjeri potisnu režimske snage, vojnici vjerni Gadafiju su od juče pribjegli novoj taktici, nasumičnim napadima u manjim grupama koje se brzo povuku, čime se održava stalna tenzija u gradu.

"Ne znamo gdje se kriju Gadafijevi ljudi", rekao je jedan od vođa pobunjenika Abdelhamid Agleu.

Šef vojnih operacija pobunjenika u Tripoliju Abdel Nadžib Mlegta izjavio je sinoć da njegove trupe kontrolišu 95 odsto teritorije grada.

Egipatska državna agencija javila je da je konvoj od šest blindiranih mercedesa u kojima su bili visoki vojni zvaničnici, prešao sinoć libijsko-alžirsku granicu.

Pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika libijske opozicije, agencija navodi da je moguće da se u konvoju nalazio i sam Gadafi sa sinovima.

Alžirske vlasti za sada ne žele da komentarišu takve informacije, a ni među libijskim izvorima nije bilo moguće provjeriti tačnost tih navoda.

"Šest blindiranih mercedesa stiglo je danas u Gadames" (na libijsko-alžirskoj granici), rekao je neimenovani izvor egipatskoj agenciji Mena.

Agencija navodi da su konvoj do granice ispratili pripadnici takozvane katibe, pripadnika libijske vojske lojalnih režimu i da pobunjenici nisu bili u mogućnosti da ih u tome spriječe zbog manjka oružja i municije.

"Vjerujemo da su u konvoju bili visoki libijski zvaničnici, a moguće i Gadafi sa sinovim", rekao je taj izvor.

Ministar inostranih poslova Alžira izjavio je juče da njegova zemlja ne želi da se na bilo koji načina svrsta na bilo čiju stranu i namjerava da ostane neutralna kada je riječ o sukobu u Libiji.

Bonus video: