Vlasti pucale na demonstrante, dvoje mrtvih u Deir Ezoru

Protesti su izbili i u provinciji Idlib nedaleko od Turske i u predgrađima prijestonice Damaska. Vladine snage su pucale na demonstrante, a sprovele su i masovnu akciju hapšenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 15:24h

Sirijske bezbjednosne snage pucale su na nekoliko hiljada antivladinih demonstranata i ubili najmanje dvoje u gradu Deiru Ezoru, dok su aktivisti pozvali na "strpljenje i odlučnost", poslije više od pet mjeseci narodne pobune u toj zemlji.

Protesti su izbili i u provinciji Idlib nedaleko od Turske i u predgrađima prijestonice Damaska. Vladine snage su pucale na demonstrante, a sprovele su i masovnu akciju hapšenja.

Aktivisti širom Sirije izabrali su za proteste moto "strpljenje i odlučnost". Protesti se dešavaju na posljednji petak svetog muslimanskog meseca ramazana, a mnogi demonstratni su se nadali da će do njihovog isteka biti srušen i autoritarni režim predsjednika Bašara al-Asada.

Umjesto toga, krvavi obračun vlade sa demonstrantima dramatično je intenziviran. Organizacije za zaštitu ljudskih prava rekle su da su Asadove snage ubile više od 2.000 ljudi od početka ustanka sredinom marta.

Vladin krvavi obračun sa demonstrantima izazvao je široku međunarodnu osudu i sankcije protiv Sirije. Asad, istovremeno, odbija sve pozive da odstupi sa vlasti i insistira da nasilje pokreću vjerski ekstremisti i razbojnici, a ne stvarni borci za reforme.

On sebe predstavlja kao jedinog čovjeka koji može da garantuje mir u zemlji u kojoj žive različite vjerske grupe. Opozicija, međutim, tvrdi da protesti nemaju nikakve veze sa sektaškim pitanjima, već ona prosto želi slobodu i demokratiju.

Galerija

Bonus video: