Sirijski generali i obavještajne službe pod sankcijama EU

U EU se razmatra i eventualno uvođenje embarga na naftne proizvode koji se uvoze iz ove zemlje. Evropa kupuje 95 posto nafte koju Sirija izvozi
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 17:33h

Pet sirijskih generala i glavne sirijske civilne i vojne obavještajne službe nalaze se na novoj listi evropskih sankcija koju je srijedu objavio Službeni list Evropske unije.

Generali Rafik Šahadah, Jami Jami, Navful al-Husein, Muhamed Zamrini i Hasan Halil, koji su zauzimali odgovorna mjesta u vojnim obavještajnim službama režima predsjednika Bašara al-Asada, ostali su bez viza za putovanje u EU, a imovina koju su tamo imali zamrznuta je.

Na listi je takođe i elitna iranska jedinica al-Kuds, specijalne snage Čuvara revolucije, koju je EU optužila da "pruža tehničku pomoć sirijskim sigurnosnim službama, opremu i podršku, kako bi im pomogla da uguše narodnu pobunu".

Na novoj listi se nalazi ukupno 15 ličnosti, a sankcionirane su i službe za političku sigurnost, glavne obavještajne službe, obavještajne službe oružanih snaga i obavještajne službe vojnih vazduhoplovnih snaga, javio je AFP.

EU je već ranije usvojila sankcije protiv Sirije, među kojim je zamrzavanje imovine i zabrana putovanja za 35 osoba, među kojima je i predsjednik Bašar al-Asad i četiri preduzeća, a uveden je i embargo na oružje.

U EU se razmatra i eventualno uvođenje embarga na naftne proizvode koji se uvoze iz ove zemlje. Evropa kupuje 95 posto nafte koju Sirija izvozi, što predstavlja trećinu dohotka ove zemlje.

Bonus video: