Gadafiju će suditi u Libiji, njegov sin prijeti odmazdom

Izbori će se u Libiji organizovati za osam mjeseci, rekao je Mustafa Abdel Džalil, prvi čovjek Nacionalnog prelaznog savjeta u razgovoru koji je danas objavio italijanski dnevnik La Republika
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 11:15h

Pobunjenici su osvojili Gadafijevu rezidenciju

"Za osam mjeseci će se održati parlamentarni i predsjednički izbori. Želimo demokratsku vladu i pravedan Ustav. Posebno ne želimo više da budemo izolovani od svijeta kao što smo dosad bili", navodi Džalil.

"Nova Libija mora biti drugačija zemlja nego što je bila u prošlosti, zasnovana na načelima slobode, jednakosti i bratstva", ističe on.

Kada su ga pitali za sudbinu Moamera Gadafija, Džalil je odgovorio: "Sveopšte mišljenje, koje vlada među članovima Nacionalnog prelaznog savjeta, je da se njemu i njegovoj bandi treba suditi', kaže on.

"Pravedno suđenje mora se odvijati u Libiji", naglašava Džalil.

"Povlačenje je taktički potez nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 vazdušna udara NATO-a", poručio je Gadafi u audioporuci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju.

Gadafi je takođe najavio da će se njegove snage svim snagama odupirati agresiji "do pobjede ili smrti".

Iz kratke izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju.

Nikaragva nudi azil Gadafiju

Kako javlja londonski Telegraf, predsjednik Nikaragve, Daniel Ortega, koji je inače glasan pristalica libijskog diktatora, ponudio je politički azil Gadafiju.

"Ako neko uputi zahtjev za azil, mi bi trebalo da damo pozitivan odgovor jer je i narodu Nikaragve bio ponuđen azil za vrijeme diktature Somoza", naglasio je Ortega.

Lokalni mediji su i ranije nagađali da bi Gadafi mogao potražiti egzil u Nikaragvi, budući da je Ortega pristalica libijskog vođe, i da ga je sve do nedavno nazivao "bratom" i "prijateljem".

Telegraf takođe izvještava o opsadi luksuznog hotela Riksos, gdje Gadafijevi lojalisti drže kao taoce političare i novinare, uključujući i desetak Britanaca.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim nešto je kasnije u telefonskoj izjavi za iste televizijske stanice kazao da je Gadafi spreman da se mjesecima,pa čak i godinama, odupir pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru.

Vođama ustanika poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli.

Pretvorićemo Libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika", rekao je Musa.

Rojter javlja da se sa dolaskom noći nastavljena pucnjava po Tripoliju, uprkos osvajanju Bab al-Azizije, i da po gradu ima pljačke.

Televizija al-Arabija javila je da su Gadafijeve snage ispalile desetine projektila tipa grad na Tripoli.

Libijski ustanici vode žestoku bitku za Sabu, važan grad na libijskom jugu, izjavio je nešto ranije pukovnik Ahmed Bani, jedan od vojnih portparola Nacionalnog prelaznog savjeta, i dodao da su u toku pregovori o mirnom ulasku opozicionih snaga u Sirt, Gadafijev rodni grad koji još nije pod njihovom kontrolom, i izbjegavanju krvoprolića.

Snage odane Gadafiju takođe su noćas granatirale gradove Zuaru i Adželat, javila je al-Arabija.

Više od 400 ljudi poginulo je, a najmanje 2.000 ih je ranjeno u borbama za Tripoli, objavio je rano jutros predsjednik Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafa Abdel Džalil u razgovoru za televiziju France24.

Bolnice u Tripoliju uspjele su da zbrinu sve ranjenike. Dodao je da su u Tripoliju ustanici zarobili oko 600 Gadafijevih lojalista.

Odgovarajći na pitanje novinara zna li gdje je Gadafi, predsjednik NPS-a je odgovorio: "To samo Bog zna... Mislim da je napustio Tripoli. Ne vjerujem da je imao hrabrosti da ostane u gradu u ovakvom trenutku."

Dodao je da se nada da će Gadafi biti uhvaćen živ: 'Želim da mu se sudi i da cijeli svijet sazna za njegove zločine.'

Oglasio se u međuvremenu i venecuelanski predsjednik Hugo Čavez i izjavio da priznaje samo onu libijsku vladu koju vodi Moamer Gadafi, njegov prijatelj i saveznik.

SAD i zapadne saveznike optužio je za podsticanje građanskog rata i kršenje međunarodnog prava.

"Ovo je udaranje i pljuvanje po međunarodnom pravu. Gdje su sada ta prava? Ovo je vraćanje u doba pračovjeka", rekao je Čavez.

Bonus video: