Obama: Gadafijeva vladavina je okončana

Američki predsjednik Barak Obama je, u posebnom saopštenju, rekao da je pobuna protiv Gadafijevog režima dostigla prelomnu tačku i da režim pokazuje znakove kolapsa
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Rojters
Barak Obama, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.08.2011. 10:23h
Američki predsjednik Barak Obama je, u posebnom saopštenju, rekao da je pobuna protiv Gadafijevog režima dostigla prelomnu tačku i da režim pokazuje znakove kolapsa.

„Moamer Gadafi i njegov režim trebaju da shvate da je njihova vladavina okončana i da više ne kontrolišu Libiju.

Sjedinjene Države su priznale Prelazni nacionalni savjet kao legitimnu vladu u Libiji. U ovom istorijskom trenutku Savjet treba da nastavi sa poštovanjem prava svih Libijaca, trebaju da spriječe civilne žrtve i da zaštite državne institucije.

Sudbina Libije sada je u rukama libijskih građana. Sjedinjene Države će i dalje blisko sarađivati s Nacionalnim savjetom. Insistiraćemo na osnovnim ljudskim pravima za sve libijske građane pa ćemo nastaviti da radimo s našim međunarodnim saveznicima i partnerima kako bi zaštitili građane Libije i podržali mirni prenos vlasti ka demokratiji“, kazao je predsjednik Obama u svom posebnom saopštenju.

Glavni sekretar NATO saveza Anders Fog Rasmusen je poručio da " što Moamer Gadafi prije shvati da ne može pobijediti to bolje“.

Gospodin Rasmusen je pozvao na miran i hitan prenos vlasti u Libiji, rekavši da je Savez spreman na suradnju s pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija kako bi se to postiglo.

"Oni moraju da osiguraju da tranzicija bude glatka i da uključi sve segmente društva, da zemlja ostane ujedinjena i da se budućnost temelji na pomirenju i poštovanju ljudskih prava", naglasio je glavni sekretar i dodao da će NATO nastaviti da nadzire vojne objekte u Libiji kako bi bili sigurni da civili neće biti izloženi prijetnji.

U međuvremenu, Međunarodni sud u Hagu je potvrdio da pobunjenici drže Gadafijevog sina Seifa al-Islama.

Sud je podsjetio pobunjenike da je njihova obveza da im predaju Seifa, njegovog oca i šefa obavještajne službe Abdulaha a-Senusija, pod optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Venecuelanski predsjednik Hugo Čavez, dugogodišnji saveznik Moamera Gadafija, jedan je od rijetkih koji kritikuje zbivanja u Libiji, a osudio je i NATO-ove vazdušne napade na Libiju.

Bonus video: