Pobunjenici do sjutra očekuju Gadfijev pad

Libijski pobunjenici su ušli danas u Tripoli iz pravca mora u okviru operacije pokrenute iz njihove zapadne enklave Misrate
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 18:30h

Libijski lider Moamer Gadafi poručio je danas da će ostati u Tripoliju do kraja i da će pobijediti, pozivajući svoje pristalice iz svih krajeva Libije da pomognu u oslobađanju glavnog grada od pobunjenika.U audio-poruci koju je emitovala državna televizija, u trenutku dok zapadni mediji javljaju o napredovanju pobunjenika na području Tripolija, Gadafi je istakao da neće predati vlast i da će pobijediti.Britanski mediji preneli su ranije danas, pozivajući se na obavještajne izvore, da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli. Pobunjenici su u međuvremenu izjavili da za to nema potvrde, ali i da će Tripoli pasti za nekoliko sati.Libijski lider kazao je da ga je "strah da će Tripoli izgorjeti".On je rekao da će svoje pristalice snabdjeti dodatnim naoružanjem u borbi s pobunjenicima, koji su sinoć, prvi put posle više od šest mjeseci sukoba sa snagama režima, započeli operaciju zauzimanja glavnog grada.

Tripoli je dobro zaštićen

Ulične borbe vode se danas u Tripoliju između pobunjenika i snaga vjernih libijskom vođi Muameru Gadafiju, prvi put od kada je počela antivladina pobuna prije šest mjeseci.

Libijska vlada upozorila je danas da će pokušaji da se zauzme prijestonica dovesti do kvroprolića, prenose agencije.

"Hiljade vojnika spremni su da brane Tripoli, uključujući i brojne dobrovoljce. Tripoli je dobro zaštićen", rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim na današnjoj konferenciji za štampu u Tripoliju, koju su uživo prenosile strane televizije.

Vođa opozicionog Nacionalnog prelaznog savjeta Mustafa Abdel Džalil rekao je da sve više pobunjeničkih boraca pristiže u Tripolii i najavio da će već noćas "Gadafijeve trupe biti ugušene", prenosi agencija Blumberg.

Pobunjenici navode da su zauzeli istočno predgrađe Tripolija Tažuru a borbe se vode i u trgovačkom kvartu Suk Al Džuma, prenosi Al Džazira.

Napredovanje pobunjenika ka Tripoliju uslijedilo je poslije više nedjelja nepromijenjenog odnosa snaga.

Gadafi, koji je došao na vlast u Libiji državnim udarom 1969. godine, pozvao je svoje pristalice da nastave da se bore protiv pobunjenika i da se odupiru vazdušnim napadima NATO-a koji su počeli u martu.

U audio poruci emitovanoj jutros Gadafi je rekao da se zapadni kolaboracionisti kreću iz jednog u drugi grad i da tvrde da imaju kontrolu, "ali oni nemaju kontrolu, oni bježe kao pacovi".

"Ljudi ljube moju sliku, ja sam njihov vodja, ja sam njihov otac", rekao je Gadafi u ovoj poruci koju je emitovala libijska televizija a prenijela Al Džazira.

Gadafijev sin Saif Al Islam Gadafi rekao je, takođe u snimljenom govoru, da je predaja ili dizanje bijele zastave isključeno, ali je i poručio pobunjenicima da ako žele mir da su oni spremni.

Portparol Stejt departmenta rekla je da su SAD vidjeli medijske izvještaje da su Gadafi i njegova dva sina pobjegli iz zemlje, ali je dodala da za to nemaju nikakvu potvrdu. Ona je ponovila stav državne sekretarke Hilari Klinton da je vrijeme za Gadafija da ode.

Pobunjenici su jutros zauzeli jednu šumu na 24 kilometara zapadno od Tripolija poslije teških borbi sa vladinim snagama, rekao je jedan od pobunjenika.

U glavnom gradu Libije danas se vode borbe da se izoluje Gadafi, prenio je Prelazni nacionalni savjet, političcko tijelo pobunjenika čije je sjedište u istočnom gradu Bengaziju, a pobunjenici se takođe približavaju prijestonici sa zapada.

Operacija napada na Tripoli počela je sinoć i odvija se u saradnji Prelaznog nacionalnog savjeta i pobunjeničkih boraca u Tripoliju i oko njega, rekao je Ahmed Džibril, portparol Savjeta, i dodao da je i NATO uključen.

Jedan od vojnih vođa pobunjenika rekao je danas da će libijska prijestonica, Gadafijevo uporište, pasti do sjutra.

"Ućićemo u Tripoli za nekoliko sati. Nadamo se da će do sjutra on pasti u naše ruke", rekao je Abdelhakim Belhadž.

NATO avioni bombarduju Gadafijev rezidencijalni kompleks

NATO avioni bombarduju rezidencijalni kompleks Moamera Gadafija i aerodrom, javila je satelitska televizija al-Džazira.Libijski pobunjenici su ušli danas u Tripoli iz pravca mora u okviru operacije pokrenute iz njihove zapadne enklave Misrate, rekao je portparol pobunjenika Abdulah Melitan agenciji Frans pres."Prethodnica iz Misrate je stigla do Tripolija i pridružila se pobunjenicima u prestonici. Sada se bore rame uz rame", izjavio je Melitan.Član prelaznog nacionalno savjeta Fati Baja rekao je da priznavanje ovog savjeta od Tunisa predstavlja jasnu poruku Gadafiju da je njegov kraj blizu.

Bonus video: