La Rusa: Bivši drugi čovjek libijskog režima u Italiji

Istorijska ličnost i jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, Džalud je 1969. učestvovao u državnom udaru koji je doveo libijskog vođu na vlast
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 12:59h

Italijanski ministar odbrane Ignacio La Rusa potvrdio je medijske izvještaje da je nekad drugi čovjek libijskog režima Abdel-Salam Džalud u Italiji, pošto je napustio Tripoli.

La Rusa, kako prenosi italijanska novinska agencija ANSA, nije naveo gdje se tačno Džalud nalazi.

Izjava italijanskog ministra odbrane je prva zvanična potvrda da je bivši drugi čovjek libijskog režima u Italiji

Libijski pobunjenici saopštili su u petak da je Džalud prešao na njihovu stranu, pošto je napustio režim libijskog lidera Moamera Gadafija.

Istorijska ličnost i jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, Džalud je 1969. učestvovao u državnom udaru koji je doveo libijskog vođu na vlast.

Libijske vlasti pokušale su da umanje značaj Džaludovog odlaska tvrdeći da se on ionako već neko vrijeme ne bavi politikom.

"Abdel-Salam Džalud je već duže vrijeme i svojom voljom napustio politiku. On često boravi u inostranstvu iz zdravstvenih razloga jer ima srčanih problema", navodi se u izvještaju agencije Džana.

Kako navodi agencija AP, Džalud je devedesetih godina imao prve sukobe sa Gadafijem. Kako su ranije prenijeli italijanski mediji, on je prvo sa porodicom otišao u Tunis, a u subotu je stigao u Italiju.

Izjava italijanskog ministra odbrane je prva zvanična potvrda da je bivši drugi čovjek libijskog režima u Italiji.

Nagađa se da je i Gadafi napustio Libiju

Libijski pobunjenici rekli su da su došli na manje od 30 kilometara od glavnog uporišta lidera Moamera Gadafija u centru prijestonice Tripolija.

Oni su naveli da je 600 boraca iz Zavije uspjelo da dođe do sela Džedaim, na istočnom obodu Tripolija, gdje su naišli na snažnu vatru snaga režima.

Pobunjenici su u subotu započeli bitku za Tripoli, nekoliko sati pošto su osvojili obližnji grad Zavija.

Murad Dabdub, borac koji se sa položaja vratio u Zaviju, rekao je za agenciju AP da Gadafijeve snage gađaju pozicije pobunjenika raketama, iz minobacača i protivvazdušnog naoružanja.

Ulazak pobunjenika u Džedaim potvrdio je i doktor iz Zavije, Abdul-Bari Gilan. On je novinaru AP rekao da je liječio pobunjenika koji je ranjen u borbama u tom selu.

Reporter AP iz Tripolija rekao je, u međuvremenu, da je u gradu od nedjelje "veoma mirno", poslije pucanja i eksplozija tokom prethodne noći.

Britanski sekretar vanjskih poslova Vilijem Hejg rekao je, pozivajući se na informacije "koje su došle do njega", da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli

Tripoli je bio Gadafijevo uporište otkako je počeo građanski rat u Libiji prije šest mjeseci, ali još nije jasno da li je libijski lider i dalje u zemlji.

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg rekao je poslije hitnog sastanka šefova diplomatija EU u Briselu o situaciji u Libiji, pozivajući se na informacije "koje su došle do njega", da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli.

S druge strane, jedan visoki izvor iz venecuelanske vlade, opovrgao je taj navod, rekavši da je to "neosnovana glasina".

Svjetski mediji danas se pozivaju na različite izvore i prenose da je Gadafi napustio Libiju, navodeći različite destinacije ka kojima se libijski lider uputio.

Neki mediji tvrde da je Gadafi, u pratnji dva sina krenuo u Italiju, dok se britanski Dejli telegraf u najnovijim informacijama poziva na izjave stanovnika Tripolija, koji tvrde da su Gadafi i sinovi najvjerovatnije otišli u Alžir.

Agencija AP ocjenjuje, da bi osvajanje Tripolija "skoro sigurno" označilo kraj Gadafijevog režima, poslije 40 godina.

Bonus video: