Borbe u gradovima oko Tripolija, pobunjenici u Libiji napreduju

Novi psihološki udarac Gadafijevoj vladi je i vijest koju prenose pobunjenici da se Gadafijev bivši zamjenik Abdel Salam Džalud predao pobunjenicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 11:03h

Libijski pobunjenici bore se u obalnim gradovima oko okruženog glavnog grada Tripolija, u pokušaju da nakon šestomjesečnih borbi konačno svrgnu sa vlasti Moamera Gadafija.

Kako prenosi agencija Rojters eksplozije minobacačkih granata i raketa odjekuju središtem Zavije, grada na obali Sredozemnog mora, koji je udaljen 50 kilometara od Tripolija u koji su pobunjenici osvojili u petak.

Zauzimanje toga strateškog grada, piše Rojters, promijenilo je situaciju na terenu jer je Tripoli odsječen od glavnih saobraćajnica, pa se Gadafi našao pod najvećim pritiskom do sada.

I dok pokušavaju da uspostave punu kontrolu nad gradom i rafinerijom nafte, pobunjenici su na središnjem gradskom trgu razmjenjivali vatru sa Gadafijevim snagama utvrđenim u obližnjoj bolnici, ali su ih na kraju istjerali, prenosi riječi očevidaca Rojters.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je u petak da vojska i dalje kontroliše Zaviju i Zlitan.

Novi psihološki udarac Gadafijevoj vladi je i vijest koju prenose pobunjenici da se Gadafijev bivši zamjenik Abdel Salam Džalud predao pobunjenicima u Zapadnim planinama.

Džalud je bio član hunte koja je izvela državni udar 1969. i dovela Gadafija na vlast. Jedno vrijeme bio je drugi čovjek Libije, odmah iza Gadafija u čiju je nemilost pao 90-tih godina prošlog vijeka.

Bonus video: