Pobunjenici napreduju prema Tripoliju

Libijski pobunjenici, koji su posljednjih dana svojim napredovanjem povećali pritisak na režim Moamera Gadafija, pokrenuli su nove napade istočno od Tripolija
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 16:03h

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) najavila je da će evakuisati hiljade stranaca iz libijskoga glavnog grada, prenose danas novinske agencije.

Pobunjenici su uz pomoć vazdušnih udara NATO-a ove nedjelje zauzeli niz gradova i uspješno ojačali kontrolu linija snabdijevanja Tripolija, čime je Gadafijeva 41-godišnja vladavina došla pod dosad nezabilježen pritisak.

U četvrtak su pobunjenici osvojili grad Sabratu na obalnoj magistrali između granice s Tunisom i glavnog grada, poslije četiri dana borbi s Gadafijevim trupama.

Istog dana preuzeli su kontrolu i nad rafinerijom nafte u Zaviji na zapadu Libije i blokirali glavni put koji ide prema Tripoliju i tako dodatno izolovali uporište Moamera Gadafija.

Pobunjenici kontrolišui grad Garjan koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Tripolija.

Kako navodi Rojterov izvještač, pobunjenici su pokrenuli napad istočno od glavnog grada kod Zlitana, ali su naišli na snažan otpor Gadafijevih snaga pa napreduju puno sporije nego na zapadu. Velik broj ranjenih pobunjenika dovezen je u improvizirane bolnice, prenosi Rojter. Pobunjenici su ipak doživjeli snažan udarac u četvrtak kad su Gadafijeve snage ugušile pobunu u samom Zlitanu.

Portparol IOM-a Jemini Pandia rekla je da će uskoro početi operacija evakuacije hiljada stranih državljana iz blokiranog Tripolija.

"Razmatramo sve moguće opcije, ali ćemo ih vjerovatno evakuisati morem. Već je više hiljada Egipćana spremno za evakuaciju a svakodnevno je sve više zahtjeva", kazala je Pandia.

Ona je kazala da je već više od 600.000 od ukupno 1,5 do 2 miliona stranaca koji žive u Libiji, a riječ je uglavnom o stranim radnicima iz Afrike i Azije, napustilo zemlju tokom šestomjesečnog građanskog rata. Ipak, mnogi od njih ostali su u Tripoliju koji je dosad bio pošteđen sukoba, a nalazi se samo dva sata vožnje od Tunisa.

Kako danas navode agencije, u NATO-ovu bombardovanju poginuo je 25-godišnji brat portparola libijske vlade Muse Ibrahima, koji je tokom šest mjeseci sukoba bio najpoznatije lice libijske vlade u javnosti.

Pozivajući se na izjave očevidaca, agencije su objavile da je u bombardovanju NATO-a tokom noći, u Tripoliju, uništen dom Abdulaha al-Senusija, Gadafijevog zeta i zapovjednika libijske obavještajne službe.

Libijski državni službenici su novinare doveli do uništene kuće koja se nalazi u jednoj stambenoj četvrti. Jedan od očevidaca rekao je da živi 50 metara od uništene kuće za koju tvrdi da pripada Al-Senusiju, komandantu obavještajne službe koji je oženjen Gadafijevom sestrom.

Al-Senusi je jedan od trojice visokih libijskih službenika koje traži Međunarodni sud u Hagu, uz Gadafija i njegovog sina Saifa al-Islama.

Bonus video: