Novi napadi NATO na Tripoli, pobunjenici na tri fronta

U noćašnjim vazdušnim napadima NATO-a na Zaviju poginuo je i rođeni brat portparola libijske vlade Muse Ibrahima
0 komentar(a)
Libija pobunjenici, Foto: Rojters
Libija pobunjenici, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.08.2011. 09:04h

Snažne eksplozije odjekivale su u noći između četvrtka i petka u Tripoliju, koji su nadlijetali avioni NATO-a, samo nekoliko sati pošto su libijske vlasti još jednom predložile prekid vatre.

Istovremeno, pobunjenici tvrde da su preuzeli kontrolu nad rafinerijom u strateški važnoj luci Zaviji, nedaleko od libijske prijestonice.

Pobunjenici su od srijede otvorili tri nova fronta - u Adžajlatu na zapadu, zatim na istoku u Al-Hiši na pola puta između Misurate i Sirte, rodnog grada libijskog vođe Muamera Gadafija, a treći front je otvoren u mjestu Morzuk na saharskom jugo-zapadu.

Borbe se vode i u Bregi, a na istoku u Zaviji, 40 kilometara od Tripolija gdje se nalaze postrojenja velike rafinerije od koje zavisi snabdijevanje libijskog režima naftom i gasom.

Te informacije je, međutim, Tripoli odbacio.

"Bez ikakve sumnje, rafinerija u Zaviji je pod našom kontrolom", rekao je premijer Bagdadi Mahmudi novinarima u Tripoliju.

U noćašnjim vazdušnim napadima NATO-a na Zaviju poginuo je i rođeni brat portparola libijske vlade Muse Ibrahima.

Vijest o smrti mlađeg brata Musa Ibrahim je saznao dok je sa porodicom večerao u hotelu u kojem su smješteni strani izvještači.

Hasan Ibrahim imao je 25 godina i bio je student. Prema riječima jednog visokog neimenovanog libijskog zvaničnika, Ibrahim je s drugovima bio na glavnom trgu u Zaviji kada je NATO počeo napad.

Dva helikoptera tipa "apač" počeli su da pucaju po masi koja se okupila na trgu, rekao je stranim izvještačima zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime, dodajući da to dokazuje da NATO više ne pravi razliku između civila i vojske.

Do prije nekoliko mjeseci gotovo nepoznat široj javnosti, 40-godišnji Musa Ibrahim je odmah nakon početka vojne akcije NATO-a postao najisturenija politička ličnost libijske vlade čije su patriotske izjave na savršenom engleskom jeziku o tome kakvo je stanju na terenu, svakodnevno prenosile svjetske televizije.

Bonus video: