Bijela kuća će pozvati Asada da ode sa vlasti u Siriji

Barak Obama i njegovi glavni savjetnici za bezbjednosti već su davali izjave kako je Asad "izgubio legitimitet" kao vođa i da će Siriji "biti bolje" bez njega na vlasti
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 08:10h

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame će otvoreno pozvati sirijskog predsjednika Bašara Asada da ode sa vlasti i obavijestila je saveznike u arapskom svijetu i Evropi da takav poziv predstoji, rekli su zvaničnici SAD.

Prema riječima tih zvaničnika, koji su izjave dali pod uslovom anonimnosti, Bijela kuća se priprema da danas pozove Asada da odstupi, a u saopštenju će najaviti i nove sankcije protiv njegovog režima.

Državna sekretarka Hilari Klinton potom će pred kamerama podržati poruku iz saopštenja, dodali su zvaničnici, koji ne očekuju da će poziv iz Bijele kuće trenutno uticati na ponašanje režima u Damasku, ali smatraju da će to biti snažan signal da Asad više nije poželjan u međunarodnoj zajednici.

Takođe su ukazali da će se dodatnim sankcijama pojačati pritisak na Asada i njegov uži krug saradnika.

Barak Obama i njegovi glavni savjetnici za bezbjednosti već su davali izjave kako je Asad "izgubio legitimitet" kao vođa i da će Siriji "biti bolje" bez njega na vlasti.

Dok Sirija tvrdi da čisti zemlju od terorista, organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju sirijske trupe za smrt više od 1.800 sirijskih civila otkako je ustanak podignut, sredinom marta

Predstojećim saopštenjem, Asadu će jasno biti stavljeno do znanja da se on više ne može smatrati kredibilnim reformatorom i da mu je vrijeme da ode sa vlasti, rekli su zvaničnici.

Obamina administracija je planirala da saopštenje objavi prošle sedmice, ali ga je odložila, uglavnom zato što je Turska tražila da joj se pruži još vremena da ubijedi Asada u potrebu reformi u Siriji, i zato što su Hilari Klinton i drugi zvaničnici govorili kako je za poziv Asadu da podnese ostavku potreban globalni konsenzus.

Klintonova je u utorak javno preispitivala efektivnost samostalnog nastupa SAD.

Otada, turski premijer Redžep Tajip Erdogan uporedio je Asada sa Moamerom Gadafijem, libijskim vođom, zbog odbijanja da usliši zahtjeve za promjenama u svojoj zemlji.

Erdogan je rekao da je lično razgovarao sa Asadom i da je slao turskog šefa diplomatije u Damask.

"Ali uprkos svemu tome", dodao je Erdogan, "oni (režim u Siriji) su nastavili s napadima na civile".

Tunis je povukao svog ambasadora iz Sirije, što je već uradilo nekoliko drugih arapskih zemalja, uključujuchi Saudijsku Arabiju, kod kojih SAD lobiraju da iskažu nezadovoljstvo Asadovim ponašanjem.

Zvaničnici SAD su rekli da će Ujedinjene nacije najvjerovatnije prijaviti Siriju Međunarodnom krivičnom sudu radi istrage o navodnim zločinima vlasti nad demonstrantima tokom petomjesečnog ustanka.

Dok Sirija tvrdi da čisti zemlju od terorista, organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju sirijske trupe za smrt više od 1.800 sirijskih civila otkako je ustanak podignut, sredinom marta.

Bonus video: