Sukobi pobunjenika i Gadafijevih snaga u Zaviji

Borbe za rafineriju počele su u utorak, pobunjenici su se povukli preko noći, a ujutru ponovo napali. Pobunjenici kontrolišu djelove rafinerije u kojoj se nalaze Gadafijevi vojnici i civili - radnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 17:32h

Žestoki sukobi pobunjenika i snaga libijskog vođe Moamera Gadafija za kontrolu nad jedinom preostalom rafinerijom nafte izbili su danas nedaleko od grada Zavija na zapadu Libije.

Komandant pobunjenika u Zaviji Osama Arusi rekao je da je zbog borbi zatvoren naftovod koji snabdijeva prijestonicu Tripoli, u kojoj živi trećina od oko šest miliona Libijaca.

Pobunjenici su okružili rafineriju koja Tripoli snabdijeva naftom i gasom.

"Naftovod od Zavije do Tripolija je isključen", rekao je Arusi.

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad djelovima grada od oko 200.000 stanovnika i već nekoliko dana vode žestoke bitke s Gadafijevim snagama.

Napredovanje pobunjenika, prema ocjeni agencije Asošiejted pres, steže obruč oko Tripolija, kojem se oni približavaju sa zapada i juga, dok NATO kontroliše Sredozemno more sjeverno od prijestonice.

Istočna polovina zemlje je pod kontrolom opozicije, sa sjedištem u Bengaziju.

Borbe za rafineriju počele su u utorak, pobunjenici su se povukli preko noći, a ujutru ponovo napali, rekao je Arusi.

On je dodao da pobunjenici kontrolišu djelove rafinerije i potvrdio navode da se unutra nalaze Gadafijevi vojnici i civili - radnici.

Rafinerija se nalazi zapadno od grada, na obali Sredozemnog mora.

Arusi je naveo da ako civili napuste rafineriju, pobunjenici će moći punom snagom da se obračunaju s Gadafijevim vojnicima i ocijenio da oni civile tu drže kao zaštitu.

Analitičari smatraju da gubitak rafinerije kapaciteta 120.000 barela nafte dnevno neće imati znatniji uticaj na režim u Tripoliju, pošto ta rafinerija sada radi smanjenim kapacitetom i proizvodi lož ulje, dok Gadafi benzin doprema uglavnom iz Tunisa i Alžira.

Bonus video: