Klintonova pozvala Kinu i Indiju da ne trguju sa Sirijom

"Predsjednik Asad je izgubio svoj legitimitet i evidentno je da bi Siriji bilo bolje bez njega", rekla je Klintonova
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Rojters
Hilari Klinton, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.08.2011. 17:27h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je trgovinske partnere Sirije da se stave "na dobru stranu istorije" i prekinu saradnju sa vlastima u Damasku.

"Vršimo pritisak na zemlje koje nastavljaju da kupuju sirijsku naftu i gas, zemlje koje nastavljaju da šalju oružje (predsjedniku Bašaru) Asadu, zemlje čije političke i ekonomske podrške njega održavaju u njegovoj brutalnosti, da se svrstaju na dobru stranu istorije", rekla je Klintonova novinarima u Vašingtonu.

Državna sekretarka SAD je pozvala Kinu i Indiju da uvedu sankcije Siriji u domenu energetike, a Rusiju da prestane da prodaje oružje sirijskom režimu.

"Predsjednik Asad je izgubio svoj legitimitet i evidentno je da bi Siriji bilo bolje bez njega", rekla je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim ministrom spoljnih poslova Jonasom Gar Storeom.

Ona, međutim, nije eksplicitno pozvala na odlazak Bašara al Asada, sirijskog predsjednika koji je na vlasti od 2000. godine i koji je naslijedio oca, Hafeza al-Asada, nakon njegove 29-godišnje vladavine.

Pobuna protiv režima u Siriji traje od sredine marta. Prema navodima organizacija za ljudska prava, u sukobima demonstranata i vladinih snaga poginulo je više od 1.600 ljudi.

Bonus video: