Tenkovi u ofanzivi na grad Deir Ezor

250 tenkova i drugih oklopnih vozila je ušlo u nekoliko djelova najvećeg grada na istoku Sirije, saopštio je šef sirijske Organizacije za ljudska prava, Rami Abdel Rahman
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 09:03h

Sirijska vojska je pokrenula ofanzivu na strateški važan grad Deir Ezor, saopštili su aktivisti za ljudska prava i demonstranti.

Tenkovi su ušli u nekoliko djelova grada, najvećeg na istoku Sirije, a granatiranje se čuje u najmanje tri predgrađa, saopštio je šef sirijske Organizacije za ljudska prava, Rami Abdel Rahman.

On je naveo da u ofanzivi učestvuje oko 250 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Najnovija ofanziva vojske uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Moalem poručio sunarodnicima da će se do kraja godine održati "slobodni i fer" izbori i da će novi parlament predstavljati težnje sirijskog naroda

Sirijska vlada nastoji da uguši demokratski pokret silom, a do sada je ubijeno oko 1,6 hiljada civila i uhapšeno nekoliko hiljada, pokazuju podaci sirijske Organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Najnovija ofanziva vojske uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Moalem poručio sunarodnicima da će se do kraja godine održati "slobodni i fer" izbori i da će novi parlament predstavljati težnje sirijskog naroda.

Moalem se, tokom sastanka sa arapskim i drugim stranim ambasadorima u Damasku, založio za nastavak sprovođenja reformi, ističući da dijalog predstavlja jedini put za napredak.

Ovo saopštenje upućeno je dok sirijska vojska vrši sve veći pritisak na opkoljeni grad Hamu, centar demonstracija protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je Asada da zaustavi razmještanje vojnih snaga protiv civilnog stanovništva.

Galerija

Bonus video: