Sudan optužio SAD da nanosi štetan imidž toj zemlji

Kartum teži boljim odnosima sa SAD-om i ukidanju sankcija, ali insistira na tome da je Južni Kordofan unutrašnje pitanje i protivi se razmještanju novih mirovnih snaga
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 07:04h

Sudan je oštro kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog, kako je navedeno, štete koju se nanijele imidžu te afričke zemlje i pozvao Stejt Dipartment da ne bude "oružje rata".

"Pozivamo aktiviste u odborima američkog Kongresa i američke političke institucije, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, da pomognu konsolidaciju mira i stabilnosti u Sudanu, a ne da budu oružje rata", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Sudana, prenosi AFP.

Reakcija sudanskih vlasti uslijedila je nakon odvojenih optužbi na račun akcija Kartuma u nemirnim pograničnim oblastima Abjej i Južni Kordofan koje su iznijeli američka državna sekretarka Hillari Klinton i kongresmen Kris Smit.

Smit, koji predsjedava pododbrom Predstavničkog doma za Afriku je rekao da postoje kredibilne indicije o sistematskim napadima sudanske vojske protiv urođeničkog, nearapskog naroda Nuba.

Američki kongresmen je pozvao na hitno razmještanje mirovnnih misija i upozorio na rizik od genocida koji bi mogle da naprave vladine snage. Sudansko ministarstvo je odbacilo optužbe.

"Vojna operacija koje su izvele sudanske vlasti u Južnom Kordofanu imala je za cilj pobunjenike, nezavisno od njihove rase, boje kože i vjere, i pokušaji da se to predstavi kao ciljani napad na narod Nuba smišljeni su pokušaji da se izobliči i ošteti imidž Sudana", navodi se u saopšenju.

Borbe između sudanske vojske i Nuba milicije, koja se ranije borila u istom frontu sa SPLA, nekada pobunjeničkom vojskom sa juga, pojačane su od početka juna.

Kartum teži boljim odnosima sa SAD-om i ukidanju sankcija, ali insistira na tome da je Južni Kordofan unutrašnje pitanje i protivi se razmještanju novih mirovnih snaga.

Mandat prethodne misije UN-a u toj zemlji je istekao prošlog mjeseca.

Bonus video: