Somalijski islamistički pobunjenici povukli se iz Mogadiša

"Vlada Somalije pozdravlja uspjeh koji su ostvarile somalijske snage uz podršku AMISOM-a, koje su porazile neprijatelja iz redova al-Šababa"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 12:17h

Somalijski islamistički pobunjenici iz al-Šababa povukli su se sa svih položaja u somalskoj prijestonici Mogadišu, saopštila je vlada i pobunjenički portparol.

Predsjednik šeik Šarif Ahmed objavio je da su pobunjenici poraženi pošto su u kamionima otišli tokom noći.

Kako prenosi BBC al-Šabab je, taj potez opisao kao "promjenu vojne taktike".

Sukob je omeo napore pomoći u zemlji pogođenoj glađu, dok policija al-Šahaba zabranjuje pristup nekim humanitarnim agencijama centralnim i južnim područjima zemlje koju kontroliše.

BBC navodi da su mirovne snage Afričke unije i vladine snage već mjesecima suzbijene na malo područje državne prijestonice. One su se nedavno borile sa pobunjenicima u nastojanju da osiguraju trase isporuke za hitnu pomoć u hrani, vodi i ljekovima.

Povlačenje je uslijedilo poslije izvještaja o pucnjavi u Mogadišu u petak veče.

"Vlada Somalije pozdravlja uspjeh koji su ostvarile somalijske snage uz podršku AMISOM-a, koje su porazile neprijatelja iz redova al-Šababa", rekao je Šarif Ahmed.

Portparol pobunjenika povezanih sa Al-Kaidom, Ali Mohamed Rage, je izjavio da neće biti povlačenja iz drugih regija južne Somalije.

"Povlačenje naših snaga ima za cilj samo izvođenje kontranapada protiv neprijatelja. Narod će čuti srećne vijesti u narednim satima. Borićemo se protiv neprijatelja gdje god da je", rekao je Rage.

Bonus video: