Vijest o smrti Gadafijevog sina je taktika za prikrivanje civilnih žrtava?

Oni su izmislili vijest o Hamisu Gadafiju u Zlitanu kako bi prikrili ubistva”, rekao je Ibrahim agenciji Rojters
104 pregleda 0 komentar(a)
gadafi, Foto: Egyptianchronicles.blogspot.com
gadafi, Foto: Egyptianchronicles.blogspot.com
Ažurirano: 05.08.2011. 20:15h

Vlada Muamera Gadafija je negirala tvrdnje pobunjenika da je u vazdušnom napadu NATO-a ubijen uticajni sin libijskog lidera Hamis, komandant jedne od najlojalnijih i najopremljenijih jedinica vlade.

Portparol vlade Musa Ibrahim je rekao da je vijest o smrti Hamisa Gadafija trik kako bi se zataškalo ubistvo jedne porodice u Zlitanu, gradu gdje Gadafijeve snage pokušavaju da spriječe napredovanje pobunjenika ka Tripoliju.

„To su lažne vijesti. To je prljavi trik da bi se prikrio zločin u Zlitanu i smrt porodice Al-Marabit. Oni su izmislili vijest o Hamisu Gadafiju u Zlitanu kako bi prikrili ubistva”, rekao je Ibrahim agenciji Rojters.

NATO: Sada ne možemo ništa potvrditi

Portparol pobunjenika je saopštio da su u vazdušnom napadu na Zlitan ubijene 32 Gadafijeva borca, gdje elitna 32. brigada Hamisa Gadafija, kako se vjeruje, predvodi odbranu prilaza Tripoliju, koji je udaljen 160km.

„Raspolažemo informacijom da je NATO u Zlitanu napao zgradu rukovodstva i da su poginula 32 Gadafijeva čovjeka, među njima i njegov sin Hamis”, kazao je portparol pobunjenika.

NATO nije mogao da potvrdi navode o pogibiji Hamisa Gadafija, ali je saopštio da je u četvrtak pogodio jedan kontrolno-komandni centar u oblasti Zlitana.

„Sada ne možemo ništa potvrditi, zato što nemamo ljudi na terenu”, kazao je jedan zvaničnik alijanse.

Prikazan snimak muškarca koji liči na Hamisa

Ako se potvrdi, smrt Hamisa će biti težak udarac borbi njegovog oca da se odupre šestomječenoj pobuni i ostane na vlasti.

Analitičari opisuju njegovu brigadu od oko 10.000 članova kao najefikasniju jedinicu i centralni dio bezbjednosnog aparata Libije. U depešama koje je Vikiliks objavio prošle godine, jedan američki diplomata je napisao: „Hamisova brigada smatra se najbolje opremljenom i najsposobnijom za odbranu režima”.

Ovo nije bio prvi put da je javljeno da je Hamis poginuo u sukobu. Arapski mediji su u martu javili da je on poginuo u samoubilačkom napadu pilota kamikaze libijskog vazduhoplovstva. Libijska državna televizija je prikazala snimak muškarca koji liči na Hamisa, koji, kako je saopštila, pobija vijest o njegovoj smrti.

"Uvijek uzimamo ozbiljno navode o civilnim žrtvama"

Hamis bi bio drugi sin Muamera Gadafija za kojeg je javljeno da je poginuo od početka pobuna protiv njegove 41-godišnje vladavine u februaru. Vlada je ranije ove godine saopštila da je u napadu NATO na Tripoli poginuo Saif-al Arab Gadafi, koji, za razliku od Hamisa, nije imao visoku funkciju u zemlji.

Pobunjenici su suočeni sa sopstvenim problemima, od zastoja na frontu do unutrašnjih podjela

„Pogodili smo jednu vojnu metu oko 6:30 jutros i to je bio kontrolno-komandni centar”, kazao je jedan zvaničnik iz sjedišta NATO operacije u Napulju.

„Uvijek uzimamo ozbiljno navode o civilnim žrtvama i istražujemo ih, ali u ovom trenutku nemamo dokaz da je to rezultat vazdušnog napada”.

Ziltan otvara put prema Tripoliju

Britanija je saopštila da je u utorak i srijedu izvela vazdušne napade na zgrade, baze i jedan tenk koje su koristile Gadafijeve snage u blizini Zlitana.

Pobunjenici su preko megafona pozvali jednog plemenskog vođu bliskog Gadafiju da evakuiše civile iz Tidžija i izdejstvuje povlačenje progadafijevih snaga

Pobunjenici su suočeni sa sopstvenim problemima, od zastoja na frontu do unutrašnjih podjela, koje su izbile na vidjelo prošle nedjelje kada je vojni komandant Abdel Fatah Junis ubijen pod okolnostima koje još nisu u potpunosti rasvijetljene.

Pobunjenici, koji su istjerali Gadafijeve snage iz trećeg po veličini grada Misrata nakon više nedjelja intenzivnih sukoba, pokušavaju da prodru dublje na zapad i zauzmu Zlitan, što bi im otvorilo priobalni put ka njegovom uporištu u Tripoliju.

Pobunjenici prijete napadom

Pobunjenici takođe kontrolišu Zapadne planine jugozapadno od Tripolija. Zvaničnik tamošnjih pobunjenika, pukovnik Džuma Ibrahim, rekao je za Rojters da su dali ultimatum opkoljenom gradu Tidži da se preda ili će danas biti napadnuti.

Pobunjenici su preko megafona pozvali jednog plemenskog vođu bliskog Gadafiju da evakuiše civile iz Tidžija i izdejstvuje povlačenje progadafijevih snaga.

„Ukoliko ne pristane, napašćemo”, poručio je Ibrahim.

Bonus video: