MORA TO BOLJE

Kina: SAD i EU treba da preduzmu "konkretne mjere"

"Jedino sredstvo koje su Amerikanci smislili kako bi poboljšali privredni rast bilo je novo zaduživanje za pokrivanje starog".
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 04:13h

Kina je u danas ocijenila da dogovori o rješavanju duga u SAD-u i u Evropi neće biti dovoljni za spašavanje njihovih ekonomija i da se trebaju preduzeti "konkretne mjere" kako bi se ponovno uravnotežila svjetska privreda.

"Jedino sredstvo koje su Amerikanci smislili kako bi poboljšali privredni rast bilo je novo zaduživanje za pokrivanje starog", piše agencija Nova Kina u komentaru.

"Sjedinjene Države dugo su održavale privredni rast i prekomjernu potrošnju finansirajući dug.. što je na kraju i uzrokovalo finansijsku krizu", dodaje Nova Kina.

Komentarišući pad indeksa Dow Jones za 4,31 posto na njujorškoj berzi u četvrtak, agencija kaže da to odražava "očajno stanje zapadnih ekonomija i njihove duboke strukturne poremećaje".

Što se tiče Evropske unije koja je nedavno donijela paket mjera za pomoć Grčkoj kako bi se spriječilo širenje krize na druge zemlje eurozone, agencija ocjenjuje da potezi Unije i nekih drugih međunarodnih tijela liče na "sipanje iz šupljeg u prazno".

"Oni se mogu spasiti samo reformama. Samo zdravom ekonomijom će moći da preuzmu odgovornost za svjetsku ekonomiju", dodaje kineska agencija.