Pobunjenici se pripremaju za ofanzivu na Tripoli

Pobunjenici vjeruju da je oblast Nafusa najbolji front za napad na Tripoli, ali prepreke poput nagaznih mina i nestašice goriva usporile su napredak
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 18:52h

Libijske pobunjeničke snage se grupišu za veliku ofanzivu u nadi da će do kraja avgusta doći do Tripolija, uporišta libijskog vođe Moamera Gadafija, rekao je danas vojni komandant pobunjenika Muktar al-Akhdar.

Pobunjenici u planinskoj oblasti Nafusi na zapadu Libije dobijaju pojačanja. Dolaze i dobrovoljci s teritorija pod Gadafijevom kontrolom, rekao je on za agenciju AP poslije jednočasovnog sastanka komandanata jedinica u gradu Zintan, koji je oblasna baza komande pobunjenika.

Pobunjenici vjeruju da je Nafusa najbolji front za napad na Tripoli, ali prepreke poput nagaznih mina i nestašice goriva usporile su napredak, rekao je on.

"Pokušavamo da pregrupišemo i reorganizujemo naše trupe u pripremi za veliku ofanzivu, marš ka obali ka Tripoliju i Zaviji", rekao je Al-Akhdar.

On je dodao da pobunjenici nastoje da se dobro pripreme da bi završili rat do kraja ramazana krajem avgusta.

Grajđanski rat u Libiji izbio je ukratko pošto se talas protesta proširio Libijom sredinom februara, ali nijedna od strana nije ostvarila znatniji napredak i pored akcija NATO-a.

Bonus video: