Gadafi uključio tenkove u ofanzivu

U Ziltanu, gradu na zapadu Libije izbili su sukobi nakon što su pobunjeničke snage saopštile da su trupe lojalne libijskom lideru Muameru el Gadafiju pokrenule ofanzivu sa svojih pozicija u predgrađu.
0 komentar(a)
Libija, mapa Zlitana, Foto: Google map
Libija, mapa Zlitana, Foto: Google map
Ažurirano: 03.08.2011. 20:26h

Nekoliko boraca iz redova pobunjenika je saopštilo da im je uklonjena straža i da su Gadafijeve snage iskoristile tenkove da pokrenu „sveobuhvatnu ofanzivu“, zaobilazeći položaje pobunjenika na periferiji grada. U borbama je ubijeno najmanje 7 pripadnika pobunjeničkih snaga, dok je 50 ranjeno, saopštile su opozicione snage.

General major Abubaker Junis, ministar odbrane Libije, pojavio se u televizijskom programu i pozvao odmetnute oficire da se ponovo pridruže vojsci da bi „oslobodili“ Bengazi. On je govorio nakon što su u pokretu pobunjenika nastale podjele poslije ubistva generala Abdela Fataha Junisa, odmetnutog oficira s najvišim činom, budući da je bio Gadafijeva desna ruka prije nego što je postao šef opozicione vojske.

Međutim, zapadni zvaničnici tvrde da režim ne može da izdrži na vlasti pod pritiskom kampanje bombardovanja.

Gadafi je poslao toliko vojnika na prve borbene linije fronta da red u predgrađima Tripolija sada održavaju milicije. Prema nezvaničnim informacijama, ima naznaka da su unutrašnji krugovi spremni da smijene Gadafija silom.

„Unutrašnja struktura režima nije jaka. Zna da mu se bliži kraj i da će on biti krvav“, izjavio je neimenovani zvaničnik Vlade u Londonu.

Stejt department je potpisao dokumenta kojima se daje zeleno svijetlo da se ponovo otvori Ambasada Libije u Vašingtonu, ali pod kontrolom opozicionog Prelaznog nacionalnog savjeta.

Tim potpisom je omogućeno da se za osoblje obezbijedi oko 13 miliona dolara u aktivama misije koje su bile zamrznute.

Zvaničnici Stejt departmenta su rekli da je zahtjev Savjeta da se otvori ambasada u Vašingtonu ponovo razmotren i odobren nakon što je administracija predsjednika SAD Baraka Obame odlučila prošlog mjeseca da zvanično prizna grupu sa sjedištem u Bengaziju kao legitimnu vladu Libije.

Očekuje se da otpravnik poslova bude bivši ambasador Libije u SAD Ali Aujali, koji je podnio ostavku da bi protestovao zbog nasilnog sprječavanja djelovanja opozicionih snaga u njegovoj zemlji. Stejt department je zatvorio libijsku ambasadu ubrzo nakon što je u februaru obustavio rad američke ambasade u Tripoliju.

Bonus video: