Izgladnjela djeca čekaju na hranu 10 sedmica zbog birokratije

Kenijska vlada insistira da je u obavezi da provjeri sve izbjeglice zbog bojazni da bi ekstremisti Al Kaide iz Somalije mogli da se ubace u kamp
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2011. 06:43h

Izgladnjela somalska djeca koja pristižu u najveći izbjeglički kamp na svijetu primorana su da čekaju i do 10 sedmica na dobijanje potrebnih sljedovanja hrane zbog birokratije u kenijskoj vladi, upozoravaju humanitarne organizacije.

Broj slučajeva gdje se zdravstveno stanje dece pogoršalo po dolasku u izbjeglički kamp Dadab u Keniji je u porastu, a razlog tome su "birokratska kašnjenja u registraciji" izbjeglih lica, saopštio je predsjednik organizacije "Ljekari bez granica" Uni Karunakara.

Izbjegla lica iz Somalije koja pristižu u kamp Dadab ne mogu da dobiju puna sljedovanja hrane sve dok ih kenijska vlada zvanično ne prizna kao izbjeglice, što traje "osam do 10 sedmica", rekao je Karunakara.

Prije toga, oni dobiju hitna sljedovanja hrane za 21 dan, a zatim mogu da podnesu zahtjev da još 15 dana dobijaju namirnice od Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, što ih ostavlja oko pet sedmica bez ičega, piše "Telegraf".

"To je kritična tačka u kojoj njihovo zdravstveno stanje može da se pogorša. To su neprihvatljiva odlaganja", istakao je predsjednik organizacije "Ljekari bez granica".

Kenijska vlada insistira da je u obavezi da provjeri sve izbjeglice zbog bojazni da bi ekstremisti Al Kaide iz Somalije mogli da se ubace u kamp.

Nezapamćenom sušom pogođeno oko 10 miliona ljudi u istočnoj Africi, a procijenjuje se da je više od 166.000 građana Somalije u potrazi za hranom i vodom otišlo u susjednu Keniju ili Etiopiju.

Bonus video: