Komandant libijskih pobunjenika žrtva svojih ljudi

Tarhuni je saopštio da je uhapšen jedan šef milicije, koji je priznao da su njegovi podređeni izvršili ubistvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 20:25h

Libijski pobunjenici saopštili su da su osobe koje su ubile njihovog komandanta bili borci koji sa njima učestvuju u borbi za svrgavanje Muamera Gadafija, što je nametnolo pitanja oko podjela i bezakonja unutar redova pobunjenika.

Ubistvo Abdela Fataha Junisa, očigledno od strane njegovih ljudi, podrilo je opoziciju u vrijeme kada dobija šire međunarodno priznanje i pokreće ofanzivu protiv Gadafijevih snaga na zapadu zemlje, navodi agencija Rojters.

Nakon 24-satne zbrke ministar pobunjenika Ali Tarhuni je kazao da su Junisa ubili borci koji su otišli da ga dovedu sa fronta i da je njegovo mecima izrešetano i djelimično spaljeno tijelo pronađeno na ranču u blizini uporišta pobunjenika Bengazija.

Tarhuni je saopštio da je uhapšen jedan šef milicije, koji je priznao da su njegovi podređeni izvršili ubistvo.

„To nije uradio on. To su uradili njegovi podređeni”, kazao je Tarhuni novinarima, i doda da su ubice u bjekstvu.

Junis je bio dio Gadafijevog uskog kruga saradnika od kada je 1969. godine pučem libijski pukovnik došao na vlast, i bio je ministar unutrašnjih poslova prije nego što je prebjegao na stranu pobunjenika u februaru.

Velikom broju pobunjenika bilo je neprijatno da budu pod komandom čovjeka koji je bio tako blizak Gadafiju 41 godinu, a pobunjenički izvori su rekli da je u četvrtak Junis bio pozvan zbog sumnji da su on ili članovi njegove porodice bili u tajnom kontaktu sa Gadafijem.

Pobunjenici su podijeljeni oko toga ko je ubio Junisa. Neki sumnjaju da su njegovo pogubljenje zbog izdaje naredili lideri pobunjenika, veliki broj vjeruje da su ga ubile Gadafijeve pristalice koje su se infiltrilare u redove pobunjenika, a ima i onih koji sugerišu da je jedna odmetnička grupa pobunjenika sama djelovala.

Bez obzira na to šta je istina, ubistvo je produbilo zabrinutost zapadnih podržavaoca pobunjenika, koji se nadaju da će oni pobijediti u petomjesečnom građanskom ratu, ali ih frustrira njihovo nejedinstvo i nervozni su zbog uticaja islamista.

Sjedinjene Države, koje su uz nekih 30 drugih zemalja zvanično priznale opoziciju, pozvale su na solidarnost.

„Bitno je da rade marljivo i transparentno ne bi li obezbijedili jedinstvo libijske opozicije”, rekao je agenciji Rojters portparol Stejt departmenta Mark Toner juče u Vašingtonu.

Bonus video: