"Zaokret bez presedana": Tramp bi da se SAD opet pridruže TPP sporazumu

Riječ je o ugovoru o slobodnoj trgovini iz kog je zemlju povukao prvih dana svog mandata u okviru svog programa "Amerika na prvom mjestu"
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2018. 10:03h

Američki predsjednik Donald Tramp je zatražio od trgovinskih zvaničnika da istraže mogućnost da se SAD ponovo pridruže sporazumu o TPP.

Riječ je o ugovoru o slobodnoj trgovini iz kog je zemlju povukao prvih dana svog mandata u okviru svog programa "Amerika na prvom mjestu", podsjeća Tanjug.

Ocjenjujući njegov potez kao zaokret bez presedana, agencija AP navodi da zahtjev Trampa dolazi u trenutku kada se suočava s pritiskom republikanaca iz poljoprivrednih država zabrinutih da bi njegova protekcionistička trgovinska politika mogla da preraste u trgovinski rat s Kinom koji bi pogodio ruralnu Ameriku.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje 2016. godine oštro kritikovao taj multilateralni sporazum, navodeći da on može da isposluje bolji dogovor za američka preduzeća u pregovorima "jedan na jedan" sa zemljama u pacifičkom pojasu.

Sada, suočen s političkim posljedicama takvog poteza, čini se da Tramp preispituje svoj stav, dodaje američka agencija.

"Predsjednik je prošle godine održao obećanje da će okončati TPP sporazum koji je ispregovarala Obamina administracija, jer je on bio nepovoljan za američke radnike i poljoprivrednike", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dalje se dodaje da je Tramp dao zadatak svojim vodećim trgovinskim savetnicima, trgovinskom predstavniku SAD-a Robertu Lajthajzeru i svom novom glavnom ekonomskom savjetniku Lariju Kudlou, "da ponovo razmotre da li je moguće ili ne da se ispregovara bolji sporazum".

AP podsjeća da je 11 zemalja potpisalo TPP sporazum prošlog mjeseca u Santjagu, u Čileu, bez SAD-a, neposredno prije Trampove odluke o uvođenju tarifa na uvozni čelik i aluminijum.

Taj sporazum ima za cilj da uspostavi slobodnu trgovinu u azijsko-pacifičkom regionu i izvrši pritisak na Kinu da otvori svoje tržište kako bi ušla u konkurentsku utakmicu sa zemljama regiona i eventualno se pridružila bloku.

Japan i Novi Zeland su oprezno reagovali na nalog koji je Tramp dao svojim saradnicama vezano za TPP sporazum.

Japanski zvaničnici su naveli da pozdravljaju taj potez ukoliko on znači da Tramp priznaje važnost Transpacifičkog partnerstva, ali su upozorili da će pregovori o djelu ili djelovima tog kompleksnog sporazuma biti teški.

Ministar trgovine Novog Zelanda Dejvid Parker kaže da je njegova zemlja otvorena prema ideji o ponovnom uključivanju SAD-a, ali da je američka pozicija i dalje nejasna imajući u vidu različite stavove unutar Trampove administracije.

Japan i Novi Zeland su među 11 zemalja koje su potpisale sporazum u martu, nakon što su odlučile da nastave dalje bez SAD.

Bonus video: