RASTE UTICAJ MEKSIKA

Meksička vojska zaplijenila 840 tona hemikalija za proizvodnju metamfetamina

Prema lokalnim medijima i jednom vodećem analitičaru, to je najveća zapljena hemikalija koje se koriste za proizvodnju metamfetamina
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 06:32h

Meksička vojska je tokom racije u centralnom dijelu države zaplijenila skoro 840 tona hemikalija koje se koriste za proizvodnju metamfetamina, javio je Rojters.

Hemikalije su pronađene u jednom magacinu u industrijskoj oblasti Keretaro, oko 200 kilometara sjeverno od Meksiko Sitija, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Prema lokalnim medijima i jednom vodećem analitičaru, to je najveća zapljena hemikalija koje se koriste za proizvodnju metamfetamina od kada je predsjednik Felipe Kalderon pokrenuo akciju predvođenu vojskom protiv meksičkih narko kartela, nedugo nakon što je preuzeo funkciju krajem 2006.

Tokom racije u ponedjeljak zaplijenjeno je 787 tona fenilacetamida i 52,5 tona vinske kiseline. Obje supstance se mogu koristiti u proizvodnji metamfetamina, opijata koji se švercuje preko američke granice i prodaje u obliku kristala ili praha.

Droga se proizvodi na industrijskom nivou

Alberto Islas, ekspert za bezbjednost, je rekao da ova zapljena pokazuje da se droga u Meksiku proizvodi na industrijskom nivou.

"Meksiko postao najveći snabdjevač i pretekao Kineze i Ruse na tom tržištu”

„To potvrđuje podatke ministarstva pravde SAD da je Meksiko postao najveći snabdjevač i pretekao Kineze i Ruse na tom tržištu”, kazao je.

Keretaro nije bilo u središtu borbe meksičke vlade protiv švercera, već su ti napori uglavnom usredsređeni na države na američkoj granici, na sjeveru zemlje.

Metamfetamin, koji može izazvati oštećenje mozga i nasilno ponašanje je prioritet policije u SAD, gdje je droga uništila mnoge ruralne zajednice.