Zvaničnici SAD-a i Libije razgovarali oči u oči u Tunisu

Libijska državna televizija je uputila poziv mladićima između 18 i 30 godina da se pridruže brigadi njegovog sina Hamisa
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 18:55h

Sjedinjene Američke Države i Libija su održale razgovore oči u oči prvi put od početka sukoba u Libiji prije četiri mjeseca, potvrdili su zvaničnici vlada.

Međutim, dvije strane nisu bile saglasne oko toga koja je bila tema sastanka i šta je sljedeći korak.

Trosatni sastanak je održan na neutralnom terenu, u Tunisu, objavio je „Gardijan“.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta je saopštio da je Vašington pristao na sastanak nakon nekoliko zahtjeva iz Tripolija kako bi prenio poruku libijskoj vladi da njen lider, Muamer Gadafi, mora podnijeti ostavku.

Zvaničnik je dodao da to nije početak pregovora i da novi nisu u planu.

Međutim, portparol libijske vlade, Musa Ibrahim, opisao je to kao prvi korak.

Tripoli za pregovore bez uslovljavanja

"Podržavamo bilo kakav dijalog, bilo kakvu mirovnu inicijativu, ukoliko oni ne odlučuju o budućnosti Libije spolja,“ rekao je Ibrahim novinarima u Tripoliju, prenio je "Gardijan“.

"Razgovaraćemo o svemu, ali nemojte uslovljavati vaše mirovne pregovore. Pustite Libijce da odlučuju o svojoj budućnosti“, dodao je.

Do razgovora je došlo usred zabrinutosti SAD-a i Evrope da se odužio sukob, za koji su Britanija i Francuska očekivale da će brzo dovesti do Gadafijeve smjene.

Vašington želi brzo rješenje jer je predsjednik Barak Obama svjestan umora američkog naroda od rata

I Vašington želi brzo rješenje jer je predsjednik Barak Obama svjestan umora američkog naroda od rata, pri čemu je libijska misija došla povrh onih u Iraku i Avganistanu.

Obama već nekoliko mjeseci javno poziva Gadafija da podnese ostavku.

Sastanak za vikend je održan nakon što su i SAD u petak zvanično priznale libijske pobunjenike kao novu vladu, čime je ukupan broj država koje su to učinile porastao na 30.

Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero je rekao da sve više libijskih izaslanika obilazi svjetske prijestonice dok raste panika u redovima oko Gadafija.

"Kad god nam se obrate, naša poruka je ista: Gadafi mora otići.“

Uloga UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je odbio da komentariše libijsko-američki sastanak, ali je kazao da svjetska organizacija igra centralnu ulogu u predstavljanju uslova za Gadafijev odlazak.

"Postoje brojni činioci a Ujedinjene nacije igraju ulogu koordinatora. Moj specijalni izaslanik igra centralnu koordinirajuću ulogu,“ rekao je Ban za Rojters u Ženevi.

On je mislio na njegovog izaslanika Abdula Elaha al-Hatiba, koji je učestvovao na sastanku međunarodne kontakt grupe u Istanbulu, na kojem je dogovorena mapa puta, prema kojoj bi Gadafi tebalo da ode s vlasti, te planovi za prelazak Libije na demokratiju.

Hatib, bivši jordanski ministar spoljnih poslova, ovlašten je da predstavi uslove za Gadafijevo napuštanje funkcije.

Sastanak u Moskvi

Libijski ministar spoljnih poslova danas bi trebalo da se sastane sa njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi, objavila je agencija Itar-Tas. Sastanak, koji su tražili Libijci, biće prva javna posjeta jednog zvaničnika libijske vlade Moskvi od početka rata.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je kompromis između libijskih pobunjenika i vlade i dalje moguć i da je pružanje podrške jednoj strani u sukobu loše za Libiju.

"Nastavićemo da tražimo kompromis. Po mom mišljenju, to je moguće,“ rekao je prilikom posjete Njemačkoj.

Bitka za Bregu

Libijski pobunjenici su juče opkolili istočni naftni centar Brega i kontrolišu djelove tog grada, rekao je portparol pobunjenika novinaru Rojtersa. Osvajanje Brege bi značilo veliki podstrek kampanji pobunjenika za zbacivanje Gadafija.

Francuska je saopštila da su pobunjenici na putu da potpuno preuzmu grad, ali je libijska vlada demantovala tu tvrdnju.

Gadafi odbija da podnese ostavku uprkos pobuni, vazdušnim napadima NATO i prebjezima njegovih najbližih saradnika.

Gadafi odbija da podnese ostavku uprkos pobuni

U subotu je pobunjenike nazvao izdajnicima i poručio da ne planira da napusti zemlju.

Libijska državna televizija je uputila poziv mladićima između 18 i 30 godina da se pridruže brigadi njegovog sina Hamisa, jednoj od najvažnijh vojnih jedinica libijske vlade.

Onima koji prihvate između ostalog je nuđen stan.

Galerija

Bonus video: