20 Ujgura poginulo u sukobima sa policijom

Posljednji sukob najteži je incident koji se dogodio u pokrajini Ksinjiang u posljednjih godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 07:45h

Dvadeset osoba koje pripadaju ujgurskoj manjini u Kini ubijeno je u sukobima sa policijom u Hotanu, u području Ksinjianga, na sjeverozapadu zemlje, objavila je organizacija ujgurskih izbjeglica.

Agencija Rojters, pozivajući se na informacije kineskih vlasti, objavila je da su dva policajca i dva "taoca", kao i nepoznat broj napadača ubijeni u ponedjeljak prilikom napada na policijsku stanicu u Hotanu.

Prema navodima Ujgurskog svjetskog kongresa, nasilje je izbilo kad je grupa Ujgura pokušala da otme policajce kako bi ih razmijenila za uhapšene članove svojih porodica.

Tokom sukoba, kineske snage bezbjednosti na smrt su pretukle 14 demonstranata i ubile još 6 mecima, dok je 15 osoba ranjeno, među kojima troje teško.

"Kineske vlasti bi trebale hitno da prekinutu sistem mučenja kako bi se izbjeglo novo pogoršanje situacije", saopštio je portparol Ujgurskog svjetskog kongresa Dilksat Raksit.

Kineske vlasti su saopštile kako je sukob bio "organizovani teroristički napad" u kojem je poginulo najmanje četvoro ljudi, prenosi Rojters.

Posljednji sukob najteži je incident koji se dogodio u pokrajini Ksinjiang u posljednjih godinu.

Ta teritorija graniči se se Avganistanom, Pakistanom, Indijom, a bogata je naftom, plinom i ugljom.

Autohtono stanovništvo su turkofoni, muslimanski narod Ujgura, ali ih je nakon decenije naseljavanja pokrajine pripadnicima većinskog kineskog naroda Han iz drugih dijelova Kine danas ostalo manje od polovine u Ksinjiangu.

Stalne tenzije zbog restrikcija ujgurske jezičke, kulturne i vjerske autonomije kulminirale su u avgustu 2009. kad je u sukobima Kineza iz naroda Han i etničkih Ujgura poginulo gotovo 200 ljudi.

Od tada su kineske vlasti pogubile 9 osoba osuđenih za podstrekivanje nasilnih sukoba.

Bonus video: