Nekoliko dana nakon brata ubijen i glavni savjetnik Karzaija

Taj zvaničnik ubijen je manje od sedam dana poslije napada na predsjednikovog polubrata, kontroverznog i moćnog Ahmeda Valija Karzaija,
0 komentar(a)
Avganistanski predsjednik Karzai, Foto: Telegraph.co.uk
Avganistanski predsjednik Karzai, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 17.07.2011. 18:58h

Bliski savetnik predsjednika Avganistana Hamida Karzaija ubijen je danas u svojoj kući u blizini skupštine, u glavnom gradu Kabulu, potvrdio je jedan vladin zvaničnik.

Jan Muhamed Kan, bivši guverner južne pokrajine Uruzgan i ključni Karzaijev savjetnik, ubijen je u napadu, javila je avganistanska TV stanica Tolo.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Muhamed Zaher izjavio je Rojtersu da su dva ili tri naoružana čoveka napala Kanovu kuću i da je, prema prvim informacijama, on ubijen.

Taj zvaničnik ubijen je manje od sedam dana poslije napada na predsjednikovog polubrata, kontroverznog i moćnog Ahmeda Valija Karzaija, koji je takođe ubijen u svojoj kući, u Kandaharu, glavnom poprištu talibanske pobune.

Talibani su preuzeli odgovornost za ubistvo Karzaijevog brata, ali avganistanske vlasti vjeruju da ga je ubio jedan blizak saradnik.

"Kan je bio veoma blizak Karzaiju. Bio je isto toliko značajan kao i Ahmed Vali Karzai", rekao je zvaničnik avganistanske vlade AFP-u, ne želeći da mu bude navedeno ime.

Karzaijevog polubrata su smatrali borcem za prava Paštuna, dok su ga kritičari optuživali za korupciju, saradnju sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom, širenje mržnje, podsticanje sukoba i povezanost s trgovinom opijumom.

Bio je više puta meta atentata, a posljednji put 2009. godine, kada je njegov konvoj u Kabulu napadnut raketama i automatskim puškama.

Prema nezavisnom veb sajtu afghan-bios.info, Kanov nećak predvodio je oko 3.000 članova milicije u Uruzganu.

Njegova smrt dodatno bi mogla da rasplamsa nasilnu politiku u tom južnom regionu, koji talibani, u borbama protiv američkih trupa, pokušavaju da stave pod svoju kontrolu.

Analitičari su unaprijed upozorili da bi i nedavno ubistvo Valija Karzaija moglo da pokrene borbe za kontrolu problematičnog juga Avganistana.

Agencija AFP navodi da je ubistvo došlo u kritičnom trenutku, neposredno pošto je 3.000 kanadskih vojnika okončalo svoju misiju u Kandaharu i kada je Vašington započeo proces povlačenja svojih trupa, koji treba da bude završen do 2014. godine.

Bonus video: