"Pokušaj silovanja

Strosu Kanu opet prijete: Tužba novinarke nakon 9 godina

Za vrijeme emisije, koja je kružila internetom, Banon je rekla kako je Stros-Kan insistirao da je za vrijeme intervijua drži za ruku, a zatim pokušao da joj strgne odjeću
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 07:46h

Jedna francuska spisateljica trebalo bi da podnese tužbu protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana u kojoj ističe kako je pokušao da je siluje za vrijeme incidenta koji se desio prije devet godina, rekao je agenciji Rojters njen advokat.

To je uslijedilo pošto je slučaj Sjedinjenih Država protiv Stors-Kana po tužbi hotelske sobarice za pokušaj silovanja i seksualni napad doveden u pitanje jer je tužilaštvo saopštilo da je sobarica lagala pod zakletvom i mijenjala iskaz.

Preokret u njujorškom slučaju naveo je mnoge da od bivšeg ministra finansija zatraže politički povratak u Francusku.

Tristan Banon će podnijeti u utorak tužbu za pokušaj silovanja

Advokat David Kubi saopštio je da se tužba 32-ogodišnje Tristan Banon odnosi na incident koji se desio kada radila interviju sa Stros-Kanom, bivšim francuskim ministrom i izvršnim direktorom MMF-a, u jednom apartmanu u Parizu. Tada je imala 22 godine.

„Tristan Banon će podnijeti u utorak tužbu za pokušaj silovanja u Parizu“, rekao je Kubi. „Ova djela su krajnje ozbiljna“, dodao je.

Potez Banon, novinarke i autorke jedne knjige i dva romana, uslijediće nakon puštanja Stros-Kana iz kućnog pritvora u Njujorku, pošto su tužioci naveli da sada sumnjaju u kredibilitet gvinejske sobarice.

Kubi nije želio da otkrije da li je na odluku uticao razvoj događaja u Njujorku.

Sve do hapšenja u maju, na Stors-Kana se gledalo kao na ljevičara koji ima najviše šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima 2012.

Prema francuskom zakonu, optužbe za pokušaj silovanja mogu biti podnijete i do 10 godina nakon navodnog napada, međutim optužbe za seksualni napad zastarijevaju poslije tri godine.

Sve do hapšenja u maju, na Stors-Kana se gledalo kao na ljevičara koji ima najviše šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima 2012.

Kubi je ispričao Rojtersu da se incident desio početkom 2003, a ne 2002. kako je ranije prenijeto.

On je dodao i da Banon ne želi da bude povezana sa slučajem u Americi, te da neće odgovoriti na poziv advokata optužbe da svjedoči u Njujorku.

Njena majka An Mansure žali što je odgovarala ćerku od podizanja tužbe.

Ideja da se kandiduje na predsjedničkim izborima "slab scenario"

Incident je prvi put dospio u javnost 2007., kada je Banon detaljno opisala incident u jednoj tok šou emisiji, iako je TV stanica cenzurisala Stors-Kanovo ime.

Za vrijeme emisije, koja je narednih sedmica kružila internetom, Banon je rekla kako je Stros-Kan insistirao da je za vrijeme intervijua drži za ruku, a zatim pokušao da joj strgne odjeću.

Stros-Kanova kandidatura malo vjerovatna Francuska Socijalistička partija saopštila je da je malo vjerovatno da će Stros-Kan biti njihov kandidat za predsjednika na izborima 2012, uprkos slabljenju slučaja u kome je optužen za sekusalni napad.

Banon je rekla kako je Stros-Kan insistirao da je za vrijeme intervijua drži za ruku, a zatim pokušao da joj strgne odjeću

Portparol stranke Benui Hamon rekao je na konferenciji za novinare da ideja da se Stros-Kana sada kandiduje za šefa države predstavlja „najslabiji“ od svih mogućih scenarija za političku budućnost bivšeg šefa MMF-a.

Međutim, čak i da ne uspije da se do 13. jula prijavi za kandidata socijalista za oktobarske izbore, Hamon je istakao da bi mu rukovodstvo partije omogućilo kasniji upis u partijski listić.