Gadafi zaprijetio napadima u Evropi

"Svi se slažu da Gadafi treba da ode sa vlasti. Neki to kažu javno, neki ne", rekao je predstavnik libijske opozicije Mansur Saif al-Nasr
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 19:40h

Libijski lider Moamer Gadafi zaprijetio je da će njegove pristalice izvesti napade u Evropi ukoliko NATO ne obustavi vazdušne napade na njegovu zemlju.

Gadafi je to rekao u audio-poruci emitovanoj na skupu hiljada pristalica režima okupljenih na Zelenom trgu, glavnom trgu u Tripoliju.

On je kazao da, ukoliko napadi ne budu obustavljeni, Libija može da "odluči da se isto tako ponaša" i da bi Libijci mogli da se osvete.

"Ti ljudi mogli bi da jednog dana povedu tu borbu... u Evropi, da ciljaju vaše domove, urede, porodice, koji bi postali legitimne vojne mete, kao što ste vi ciljali naše domove", rekao je on.

"Nikada nećemo napustiti našu zemlju, umrijećemo za nju", kazao je libijski lider dodavši da će se "borba nastaviti do pobjede"

Održan je i skup jedan je od najvećih u znak podrške vlastima u proteklih nekoliko nedjelja, ocjenjuje AP.

U istoj poruci, Gadafi je pobunjenike nazvao izdajicama i optužio ih za probleme sa kojima je Libija suočena. Rekao je i da Libijci koji su izbjegli u Tunis sada tamo rade "kao sluge".

On je pozvao svoje pristalice na "marš na zapadne planine" kako bi očistili tu oblast od oružja koje je francuska vlada dostavila pobunjenicima prije nekoliko dana.

Gadafi je rekao i da "napadi NATO nisu ničemu služili".

"Nikada nećemo napustiti našu zemlju, umrijećemo za nju", kazao je libijski lider dodavši da će se "borba nastaviti do pobjede".

Afrička unija: Gadafi ne treba da učestvuje u pregovorima

Šefovi afričkih država ocijenili su na samitu u Malabou, u Ekvatorijalnoj Gvineji, da libijski lider Moamer Gadafi ne treba da učestvuje u pregovorima za izlazak zemlje iz krize.

"Gadafi ne treba da učestvuje u procesu pregovora", izjavio je komesar za mir i bezbjednost Afričke unije Ramtan Lamamra, citirajući finalni dokument koji je usvojen na 17. samitu Afričke unije poslije nekoliko sati pregovora.

Sa samita Afričke unije

Šefovi država su usvojili načelan dogovor, dodao je komesar.

Dokument će biti predat posrednicima Afričke unije - Južnoj Africi, Kongu, Maliju, Ugandi i Mauritaniji - da uruče libijskim vlastima i opoziciji.

U tekstu se predlaže primirje, zatim omogućavanje pristupa humanitarnoj pomoći za građane Libije, kao i period tranzicije sa organizovanjem demokrtaskih izbora.

Pitanje Libije je glavna tema samita.

"Svi se slažu da Gadafi treba da ode sa vlasti. Neki to kažu javno, neki ne", rekao je predstavnik libijske opozicije Mansur Saif al-Nasr, koji je prisustvovao sastanku u Malabou.

Bonus video: