Tužioci sumnjaju u ženu koja je optužila Stros-Kana

Otkrića sadrže pitanja koja potiču iz njenog zahtjeva za azil i mogućih veza sa kriminalom, poput trgovine drogom i pranja novca, rekao je jedan od zvaničnika Njujork tajmsu
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 07:45h

Njujorško tužilaštvo ima ozbiljne sumnje u kredibilitet hotelske sobarice koja je optužila bivšeg direktora Međunarodnodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana za silovanje i spremaju se da traže znatno smanjenje njegove kaucije.Kako je neimenovani izvor upoznat sa slučajem rekao agenciji Asošijeted pres, tužioci su pokrenuli pitanje kredibiliteta tužilje u slučaju protiv Stros-Kana, ne željeći da navede više detalja.

Drugi, takođe neimenovani izvor blizak istrazi, rekao je da se ne radi nužno o samoj optužbi za silovanje, već o spornim pitanjima iz njene prošlosti, koja bi mogla da naškode njenom svjedočenju.

List Njujork tajms prvi je izvijestio da su istražitelji otkrili značajna neslaganja u ženinoj priči o prošlosti

Njujorška policija je odbila da komentariše ove navode, dok advokat tužilje nije bio dostupan.Stros-Kan, koji treba da se pojavi pred sudom, nalazi se u kućnom pritvoru na Menhetnu, poslije položenih šest miliona dolara kaucije i poriče sve optužbe.List Njujork tajms prvi je izvijestio da su istražitelji otkrili značajna neslaganja u ženinoj priči o prošlosti, a jedan zvaničnik je listu rekao da je žena više puta lagala poslije iznošenja prve optužbe 14. maja.Otkrića sadrže pitanja koja potiču iz njenog zahtjeva za azil i mogućih veza sa kriminalom, poput trgovine drogom i pranja novca, rekao je jedan od zvaničnika Njujork tajmsu.

Tužilja ima 32 godine i porijeklom je iz Gvineje.

Njujork tajms je takođe izvijestio da visoki tužioci i advokati bivšeg direktora MMF-a razmatraju povlačenje optužbi protiv njega.

Stros-Kanov advokat Vilijem V. Tejlor je rekao samo da se saslušanje održava kako bi se revidirala kaucija, dok je tužilaštvo odbilo da komentariše.

Stros Kan bio je viđen kao glavni rival predsjedniku Nikoli Sarkoziju na izborima 2012

Eventualna propast slučaja protiv Stros-Kana mogla bi ponovo da izazove potrese u izbornoj trci za predsjednika Francuske, smatra AP.Stros-Kan, istaknuti član socijalista, do iznošenja tužbe za silovanje bio je viđen kao glavni rival predsjedniku Nikoli Sarkoziju na izborima 2012. godine.Nove sumnje u tužilju bi, smatra AP, mogle da ožive nagađanja o zavjeri protiv Stros-Kana, usmjerenoj na uništavanje njegovih izgleda za pobjedu na izborima.

Galerija

Bonus video: