Direktor Nisana

Čovjek sa platom od 12 miliona dolara

Prema novim pravilima, usvojenim prošle godine, u Japanu je obavezno javno objavljivanje svake plate od 100 miliona jena (milion dolara) ili veće.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 10:14h

Direktor Nisana (Nissan) Karlos Gosn (Carlos Ghosn) odgovarao je danas na teška pitanja akcionara oko njegove plate od 982 miliona jena (12 miliona dolara), ali je bez teškoća dobio mandat da još dvije godine bude na čelu drugog po veličini japanskog proizvodjača automobila.

Gosn, koji je istovremeno šef Nisanovog partnera, francuskog Renoa (Rennault), rekao je na godišnjem skupu akcionara da je njegova plata zasnovana na svjetskim standardima. Prosječna godišnja primanja direktora neke odgovarajuće automobilske industrije su 15,3 miliona dolara, kaže on.

"Nisan je japanska kompanija sa svjetskom upravom", rekao je Gosn uz ukazivanje da talentovani direktori mogu lako da nađu posao bilo gdje i da rivali pokušavaju da ih regrutuju iz redova Nisana.

Gosn je došao na čelo Nisana 1999. godine, kada je japanski proizvođač bio na ivici bankrotstva, da bi sproveo bolne mjere štednje i postavio kompanju na čvrste noge.

Nisan cilja na osvajanje osam odsto svjetske produkcije automobila u okviru šestogodišnje strategije objavljene prošle sedmice. Kompanija sad drži 5,8 proceneta svjetskog automobilskog tržišta.

Gosn je prošle godine zaradio 892 miliona jena što je jedna od najvećih plata za šefa neke kompanije u Japanu. Većina direktora u Japanu je daleko manje plaćena dijelom zato što se njhova uloga razlikuju od uloge američkog ili evropskog direktora.

Šef američkog Forda Alen Malali (Alan Mullally) prošle godine je zaradio 26,5 miliona dolara.

Prema novim pravilima, usvojenim prošle godine, u Japanu je obavezno javno objavljivanje svake plate od 100 miliona jena (milion dolara) ili veće.

Japanska korporacija Soni (Sony) juče je objavila da je njen direktor, Amerikanac velškog porijekla Hovard Stringer (Howard), za svoj prošlogodišnji učink dobio 345 miliona jena (4,3 miliona dolara), uz pravo povlašćene kupovine akcija kompanije vrijednih 518 miliona jena (6,4 miliona dolara).