NATO: Gadafiju treba da se sudi, nije na nama da ga uhaspimo

Sud u Hagu je izdao naloge za hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina Seif al Islama i libijskog šefa obavještajne službe Abdulaha al Sanusija.
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Time
Gadafi, Foto: Time
Ažurirano: 28.06.2011. 16:08h

Zadatak NATO-a nije da uhapsi libijskog lidera Moamera Gadafija i njegove saradnike, ali njima treba da se sudi zbog onoga za šta su optuženi, ocijenila je Zapadna vojna Aljansa.

NATO je saopštio i da će vojna intervencija u Libiji biti nastavljena pojačanim ritmom.

Međunarodni krivični sud u Hagu je saopštio da su izdati nalozi za hapšenje Moamera Gadafija, njegovog sina Seif al Islama i libijskog šefa obavještajne službe Abdulaha al Sanusija.

"Nastavlja se nasilje nad civilima i zato ne mislim da bi smanjenje intenzita intervencije u ovom trenutku bilo adekvatno", rekao je Bušar

Ona je naglasila da dužnost NATO-a nije da uhapsi Gadafija i njegove saradnike, već mu je zadatak da zaštiti civile u Libiji, a da Gadafija treba da uhapse nadležne službe.

NATO je podsjetio da su vojni ciljevi Alijanse jasni, i da je to prestanak nasilja nad libijskim civilima, povratak Gadafijevih snaga u kasarne i slobodan prolaz humanitarne pomoći.

Lungesku je naglasila da je vojni pritisak u kombinaciji sa političkim pritskom ono što može da doprinese uspostavljanju demokratije u Libiji.

Neke države, medju kojima je i Italija, apelovale su da NATO napravi pauzu u intervenciji na Libiju, kako bi se ostavilo više prostora diplomatskom rješenju problema u toj zemlji, ali je zapovjednik NATO operacija Šarl Bussar to odbacio.

"Nastavlja se nasilje nad civilima i zato ne mislim da bi smanjenje intenzita intervencije u ovom trenutku bilo adekvatno", rekao je Bušar.

Od polovine februara, kada su počeli masovni protesti protiv Moamera Gadafija i njegove vlade, u Libiji je poginulo desetine hiljada ljudi.

Vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD, a NATO je 31. marta preuzeo komandovanje operacijom.

Bonus video: