USTAVNO PRAVO

U SAD ponovo dozvoljena prodaja nasilnih video igara djeci

Ustavno ograničenje vladinih akcija primjenjuje se i kada se radi o zaštiti djece
0 komentar(a)
video igrice, Foto: Standupforamerica.wordpress.com
video igrice, Foto: Standupforamerica.wordpress.com
Ažurirano: 28.06.2011. 07:21h

Američki Vrhovni sud odlučio je da se prodaja ekstremno nasilnih video igara ne može zabraniti maloljetnicima, jer se time krše njihova ustavna prava, koja se odnose na slobodno izražavanje.

Tom odlukom većine sudija, od sedam prema dva, juče je ukinut zakon države Kalifornije, iz 2005. godine, da se takve igre ne mogu prodavati i iznajmljivati mlađima od 18 godina.

Ukinut zakon države Kalifornije iz 2005. godine

Ustavno ograničenje vladinih akcija primjenjuje se i kada se radi o zaštiti djece, ocijenio je sudija Antonin Skalja, koji je napisao stav većine.

On je ukazao da na nasilje u mnogim bajkama za djecu, kao i u djelima školske lektire. Prema njegovim riječima, države imaju legitimno pravo da zaštite djecu, ali to ne uključuje i ovlašćenje da ograniče ideje kojima djeca mogu biti izložena.

Sudije Stiven Brejer i Klarens Tomas, koji se nisu složili s time, u svom mišljenju su naveli da nema logike da zakon zabranjuje djeci pristup pornografiji, a da im se dopušta da dođu u posjed brutalnih video igara.

Kakva je logika u tome da se zabranuje prodaja magazima sa slikama gole žene 13-godišnjaku, a štiti se prodaja interakvitne video igre u kojoj on može aktivno, iako virtuelno, da ženu veže i zapuši joj usta, a onda je muči i ubije, napisao je Brejer.

Po mišljenju većine, međutim, video igre spadaju u istu kategoriju kao knjige, igre o filmovi, odnosno zabave koja komunicira idejama, čak i društvenim porukama, što sve zaslužuje da bude zaštićeno prvim amandmanom ustava, koji se odnosi na slobodu govora.