Izrael povukao prijetnju stranim novinarima koji će ući u državu konvojem

Prvi pokušaj da se humanitarni konvoj približi Gazi se maja 2010. završio akcijom izraelskih komandosa koji su ubili devetoro ljudi
0 komentar(a)
Izrael, Foto: Web
Izrael, Foto: Web
Ažurirano: 27.06.2011. 14:41h

Izraelska vlada povukla je danas prijetnju deportacije i višegodišnje zabrane ulaska stranim novinarima koji se ukrcaju na humanitarni konvoj brodova koji će ove nedjelje krenuti za pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je rekao da je naložio vlastima da nađu način da se prime novinari na brodovima iako će ti brodovi prekršiti izraelske zakone o ulasku u zemlju.

Aktivisti iz 22 zemlje, među kojima i novinari, trebalo bi da ove nedjelje isplove iz Grčke na desetak brodova kao dio "flotile slobode" sa humanitarnom pomoći Palestincima u pojasu Gaze, u blokadi od 2007.

Izraelske vlasti juče su upozorile strane izvještače da ne idu na brodove koji čine međunarodni konvoj s humanitarnom pomoći stanovništvu pojasa Gaze. Oni su rekli da novinari koji budu učestvovali u toj ekspediciji rizikuju da dobiju zabranu ulaska u Izrael do deset godina.

Izrael je u četvrtak upozorio da je "odlučeno" da se flotila zaustavi. "Izrael ima pravo na samoodbranu" od operacije koja "je očigledno u okviru političkog procesa" i koja "jeste provokacija i nema nikakve veze sa humanitarnom pomoći", rekao je u Njujorku ambasador Izraela u UN, Ron Prosor.

Prvi pokušaj da se humanitarni konvoj približi Gazi se maja 2010. završio akcijom izraelskih komandosa koji su ubili devetoro ljudi u napadu na turski brod koji je predvodio humanitarnu flotilu.

Bonus video: