NATO podijeljen oko Libije: Italija predlaže prekid vatre

To što pobunjenici ne uspijevaju da ostvare stabilan napredak na terenu navelo je neke analitičare da ocijene kako se NATO oslanja na to da će Gadafija ukloniti pobuna u Tripoliju
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 23:21h

Unutar kampanje NATO-a protiv libijskog lidera Muamera Gadafija došlo je do razilaženja pošto su Francuska i Britanija odbile poziv Italije da se stopira vojna akcija kako bi se dozvolio pristup pomoći.

Time što je NATO ovoga vikenda priznao da su akcije alijanse možda dovele do civilnih žrtava rizikuje se opadanje podrške misiji koja je osbezbjedila mandat UN uprkos dubokim sumnjama zemalja arapskog svijeta, Evrope i šire.

„Potreba da se traži prekid vatre postaje sve intenzivnija“, kazao je u parlamentu italijanski šef diplomatije Franko Fratini.

„Osim prekida vatre, koji predstavlja prvi korak ka političkim pregovorima, takođe je od ključnog značaja i stopiranje vojne akcije kako bi se dozvolila momentalna humanitarna pomoć.“

Francuska: Moramo jače pritisnuti Gadafija

Jedan od portparola italijanskog ministarstva spoljnih poslova kasnije je pojasnio da Rim ne daje specifični predlog i da je zainteresovan za bilo koju ideju kojom bi se smanjio broj civilnih žrtava. Međutim, njegovi komentari su imali malo odjeka kod NATO saveznika.

Libijski državni mediji su objavili instrukcije za građane kako bi se „suočili sa nedostatkom goriva“

„Mi moramo da pojačamo pritisak na Gadafija. Bilo kakvom pauzom u operacijama bismo rizikovali da dobije na vremenu i reorganizuje se“, kazao je portparol francuskog šefa diplomatije Bernar Valero.

Sa ovim stavom se saglasila i Velika Britanija.

„Naš stav je da je to u Gadafijevim rukama. On je nekoliko puta pozvao na prekid vatre i ni jedan od tih poziva nije rezultirao prekidom vatre“, kazao je portparol premijera Dejvida Kamerona. „Ispravan pristup u ovom momentu je pojačavanje pritiska na Gadafija.“

Vrijeme je ključni faktor za obije strane

To što pobunjenici ne uspijevaju da ostvare stabilan napredak na terenu navelo je neke analitičare da ocijene kako se NATO oslanja na to da će Gadafija ukloniti pobuna u Tripoliju i da alijansa bira mete u skladu sa tim.

Vrijeme je sada ključni faktor za obje strane u konfliktu, pošto će vjerovatno biti potrebni sve veći napori da se postigne jedinstvo unutar NATO-a, a s druge strane, Gadafi mora da izlazi na kraj sa ekonomskim uticajem međunarodnih sankcija.

Kao jedan od pokazatelja sve većeg uticaja krize na svakodnevni život, libijski državni mediji su objavili instrukcije koje treba da slijede obični građani kako bi se „suočili sa nedostatkom goriva“.

Pozvali su ljude da koriste javni prevoz umjesto sopstvenih automobila, da što manje uključuju klima uređaje tokom vožnje i da voze optimalnom brzinom kako bi izbjegli pretjeranu potrošnju goriva.

Takođe su pozvali Libijce da budu strpljivi dok stoje u redovima za benzin koji su u djelovima zemlje pod Gadafijevom kontrolom dugački i po nekoliko milja.

Bonus video: