Sirijski predsjednik: Nema reformi dok vlada haos

"Zavjera" će Siriju učiniti "otpornijom", rekao je Asad i dodao da se zemlja nalazi na "prekretnici" poslije teških dana i izrazio je saučešće "porodicama mučenika".
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 11:47h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad, suočen s tromjesečnom narodnom pobunom, rekao je u obraćanju narodu da neće biti reformi u "haosu" i ponovio da je"zavjera" na djelu u njegovoj zemlji.Asad je govorio na Univerzitetu u Damasku, što je prenosila državna televizija, u trećem obraćanju narodu od početka pobune protiv njegovog režima sredinom marta."Nema razvoja bez stabilnosti, nema reformi kroz sabotažu i haos. Ono što neki danas rade nema nikakve veze sa reformama ili s razvojem, radi se o sabotaži", rekao je sirijski šef države."Svakako postoji zavjera protiv Sirije", rekao je Asad u sali gdje je dočekan aplauzom i sloganima pohvale."Zavjera" će Siriju učiniti "otpornijom", rekao je Asad i dodao da se zemlja nalazi na "prekretnici" poslije teških dana i izrazio je saučešće "porodicama mučenika".Asad (45) je došao na vlast 2000. poslije smrti svoga oca.Sirijski lider je rekao da zavjerenici pokušavaju da iskoriste legitimne zahtjeve demonstranata za reforme u zemlji.

On je kazao da oni predstavljaju "samo mali dio" ali da prave mnogo štete i da su se infiltrirali među mirne demonstrante.

Prodemokratski aktivisti i demonstranti, traže svrgavanje režima, slobodne izbore i ukidanje prevlasti Baas partije koja je na vlasti u zemlji više od 40 godina, ocijenivši da su zakasnjele i nedovoljne najavljene reforme.

Sirijske vlasti su posljednjih nekoliko mjeseci slale svoje trupe i tenkove u mnoge gradove da uguše pobunu, uz argument da moraju da intervenišu zbog "oružanih terorista koji seju haos".

Prema navodima opozicije, Asadove snage ubile su više 1.400 Sirijaca i uhapsile 10.000 u pokušajima da suzbiju pobunu koja je počela sredinom marta inspirisana revolucijama u Tunisu i u Egiptu.Asad je proteklih mjeseci napravio niz poteza u nastojanju da odgovori na zahtjeve demonstranata.

Ukinuo je zakon o vanrednom stanju koji je bio na snazi 48 godina i prema kome je režim mogao da hapsi ljude bez optužbi, dao sirijsko državljanstvo hiljadama Kurda, ukinio specijalni sud i promijenio propise o održavanju okupljanja.Opozicija međutim smatra da je to nedovoljno i prekasno i ponavlja da je njihov glavni zahtjev sada Asadov odlazak s vlasti.Takođe rastu međunarodni pritisci na Asadov režim. Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da sirijski lider mora da reformiše zemlju ili da ode.Evropski ministri spoljnih poslova okupljeni u Luksemburgu treba da razmatraju širenje sankcija protiv Sirije.

Galerija

Bonus video: