82 odsto Japanaca protiv upotrebe nuklearne energije

Jedna trećina energije u Japanu potiče iz nuklearnih izvora i japanski premijer Naoto Kan je rekao da će nuklearna energija ostati stub energetske politike zemlje.
0 komentar(a)
Japan fukušima, Foto: Ibtimes.com
Japan fukušima, Foto: Ibtimes.com
Ažurirano: 19.06.2011. 15:03h

Više od četiri petine Japanaca bi željelo da njihova zemlja prestane da koristi nuklearnu energiju poslije havarije u nuklearnoj centrali Fukušima, izazvane snažnim zemljotresom i cunamijem 11. marta, nalaz je jedne ankete koja je objavljena.Jedna trećina energije u Japanu potiče iz nuklearnih izvora i japanski premijer Naoto Kan je rekao da će nuklearna energija ostati stub energetske politike zemlje.Međutim, prema studiji objavljenoj u listu Tokio Šimbun, 82 odsto Japanaca želi da se odustane od nuklearne energije.Samo njih devet odsto želi da se odmah zaustave svi nuklearni reaktori, dok 19 odsto smatra da treba da budu postepeno zaustavljeni.

Većina ispitanika je za to da se nuklearni reaktori zatvore kada to dozvoli nivo ponude prema potražnji.Njih 14 odsto je za to da ostane stanje nepromijenjeno.

Prema anketi, 67 odsto traži da se više ni jedna nuklearna centrala ne sagradi u Japanu.Zemljotres jačine devet stepeni i ogroman cunami koji je uslijedio, razorili su sjeveroistočni dio Japana i izazvalli najtežu nuklearnu katastrofu od one u Černobilu prije 25 godina.

Četiri od šest reaktora u centrali Fukušima vrlo su teško oštećeni u katastrofi.

Bonus video: