BAN KI MUN OPTIMISTA

Političko rješenje za krizu u Libiji je prioritet UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun izjavio je, poslije razgovora sa čelnicima nekoliko najuticajnijih međunarodnih organizacija, da su primjetni prvi znaci početka pregovaračkog procesa za rješenje krize u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2011. 09:12h

"Upozorivši da predstoji dug put do postizanja sporazuma, generalni sekretar rekao je da su počeci pregovaračkog procesa u toku, pod pokroviteljstvom njegovog specijalnog izaslanika za Libiju Abdulilaha Katiba", kazao je portparol UN Martin Nesirki, a prenio AFP.

Predstavnici UN, Evropske unije, Arapske lige, Organizacije islamske konferencije i Afričke unije ukazali su u Kairu, na sastanku posvećenom rješavanju libijske krize, na neophodnost da se u političkom procesu pronađe rješenje konflikta.

Generalni sekretar UN se u sastanak, u kojem su, između ostalih, učestvovali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, odlazeći šef Arapske lige Amr Musa, predsjednik Komisije Afričke unije Žan Ping i generalni sekretar Organizacije islamske konferencije Ekmeledin Ihsanoglu, uključio putem video-linka.

"Generalni sekretar je kazao da iznalaženje političkog rješenja za krizu u Libiji ostaje prioritet UN", kazao je Nesirki.

Ban je izrazio i "veliku zabrinutost" zbog nasilja i humanitarne krize u Libiji, ukazavši na manjak hrane, goriva i ograničen pristup vodi i medicinskoj zaštiti.

On je o tome danas telefonom razgovarao sa libijskim premijerom Bagdadi Mahmudijem.

Preporučujemo za Vas