36 sati brojali pare

Pronađeno skriveno blago u Sai Babinoj sobi

Kako navode izvori, bilo je potrebno 36 sati da se tačno utvrdi količina noca i nakita koji su ostali u ašramu nakon Sai Babine smrti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2011. 08:40h

U privatnom dijelu ašrama Jadžur Mandira, duhovne zadužbine i edukativnog centra u kojem je svoje posljednje dane proveo Sai Baba, pronađeno je 98 kilograma zlata, 307 kilograma srebra i ogromne količine indijskih rupija. Nakon smrti Sai Babe 24. aprila ova soba je bila zapečaćena i u nju niko nije mogao ući.

Velike zlatne statue indijskih božanstava Krišne, Sri Rame i Hanuman, ležale su u sobi u gomili ostalog nakita. Petnaest učenika Sai Babinog Satia Sai obrazovnog Instituta je u prisustvu njegovog nećaka R.J. Ratnikara, nekoliko članova zadužbine, dvojice sudija u penziji i predstavnika poreske službe su prebrojali i popisali nađeno blago.

Oko prebrojavanja ogromne količine novca u gotovini(najvećim dijelom indijske rupije) pomoglo im je osoblje obližje banke. Oni su donijeli sve uređaje za brojanje novca koje su imali u svojoj banci. Prema riječima Sai Babinog nećaka, sva prebrojena gotovina je deponovana ,nešto kasnije, u Državnu banku Indije.

Medijima i policiji nije bio dozvoljen pristup procesu brojanja novca i mjerenja i procjene predmeta napravljenih od dragocenih metala. Kako navode izvori, bilo je potrebno 36 sati da se tačno utvrdi količina noca i nakita koji su ostali u ašramu nakon Sai Babine smrti.

Sai Baba nije ostavio nikakav testament, tako da se pretpostavlja da će kompletan novac ,zajedno sa dragocjenostima, ostati zadužbini koju je stvorio i koju su godinama posjećivali milioni ljudi sa svih strana svijeta, želeći da vide, čuju i dodirnu svog gurua.