Protest vožnjom: Žene Saudijske Arabije žele pravo da budu vozači

"Vozila sam po komšiluku sa ocem oko 20 minuta", pohvalila seDima Ikhvan, koja je svoje oduševljenje podijelila na Twitteru.
0 komentar(a)
Saudijska Arabija, protest, žene, vožnja, Foto: Reuters
Saudijska Arabija, protest, žene, vožnja, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2011. 18:02h

Žene u Saudijskoj Arabiji, suočene sa nizom zabrana, nakon što su putem on-line društvenih mreža pozvale na protest protiv zabrane upravljanja automobilom u toj zemlji, u petak su u glavnom gradu Saudijske Arabije vozile automobile.

Manal al Sharif je dvije sedmice provela u zatvoru nakon što je vozila automobil i objavila snimak na internetu. Još šest žena je uhapšeno nakon što su ih službenici uhvatili kako uče da voze automobil na praznom parkingu u sjevernom dijelu Rijada.

Kako su demonstracije strogo zabranjene u Saudijskoj Arabiji, žene sa vozačkim dozvolama dobijenim u inostranstvu su protestovale vožnjom. Bila je to najveća masovna akcija od novembra 1990. godine kada su prilikom protesta hapšene i suočene sa teškim kaznama.

Osim što im je zabranjeno da voze, žene u Saudijskoj Arabiji moraju da imaju pismeno odobrenje od muškog člana porodice koji ih izdržava, oca, supruga, brata ili sina, kada žele da napuste zemlju, ako žele da rade, ili čak i onda ako treba da idu na određenu operaciju.

Jedna žena iz Rijada postavila je na YouTube mrežu video u kojem prikazuje sebe u vožnji nešto poslije ponoći, sa velom preko lica.

"Vozila sam po komšiluku sa ocem oko 20 minuta", pohvalila seDima Ikhvan, koja je svoje oduševljenje podijelila na Twitteru.

Dvije žene, Šaima Osama i Manal Alšarif, pritvorene su prošlog mjeseca zbog vožnje. One su na ulice izašle inspirisane protivljenju vlastima širom arapskog svijeta.

No, hapšenje Manal Alšarif, čini se da je udaljilo i nju i druge žene od dalje borbe za svoja prava.

Nakon što je na slobodu puštena 10 dana po hapšenju, Alšaraf je kazala da je pitanje prava žena na vožnju najbolje ostaviti vlastima.

"Nakon njenog hapšenja, mnoge žene su se uplašile, jer ne žele da im se desi isto", kaže Marjam Alavi, koja je vozačku dozvolu dobila u Sjedinjenim Državama, i koja nije učestvovala u kampanji.

"Mišljenja sam da kampanja samo može da omete proces legalizacije prava žena na vožnju u zemlji, jer se njome samo izaziva vlast", kaže ona.

Aktivisti, međutim, smatraju da će sličnim kampanjama okupiti velik broj žena koje će pokazati svoje protivljenje sadašnjim pravilima.

"Nastavićemo sa kampanjama dok ne vidimo zakon koji će ženama omogućiti da voze", smatraju pokretači kampanje.

"Ko zna, možda se to desi brzo".

Bonus video: