Šinavatra: Nemam ni upola novca koliko sam imao početkom '90-ih, jedva milijardu

Bivši premijer Tajlanda je istakao da ne finansira stranku Puea tai, već da to rade njegovi prijatelji
0 komentar(a)
Šinavatra, Foto: Guardian.co.uk
Šinavatra, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 16.06.2011. 08:27h

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra očekuje da će njegova mlađa sestra Jingluk Šinavatra biti izabrana za novog premijera 3. jula, tako da bi se on mogao vratiti kući.

Taksin (62), koji ima crnogorsko državljanstvo, sada živi u egzilu u Dubaiju.

U intervjuu za njemački „Špigl” govori o kandidaturi svoje sestre na parlamentarnim izborima i izgledima za pomirenje na Tajlandu.

Tamošnje vojno rukovodstvo i aktuelna vlada premijera Abisita Vedžadžive žele da uhapse Taksina, koji je bio premijer od 2001. do 2006, kada je vojska zbacila ovog popularnog političara, koji je biran tri puta.

Očekuje da će njegova mlađa sestra Jingluk Šinavatra biti izabrana za novog premijera 3. jula

Osuđen je na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i korupcije 2008. i država mu je oduzela oko milijardu eura imovine. Do tada je bio napustio zemlju i u Velikoj Britaniji zatražio azil, koji mu je uskraćen. Jedno vrijeme se uopšte nije znalo gdje boravi.

Viđan je na Balkanu, potom u Rusiji, Ugandi, Južnoj Africi i više puta u Švajcarskoj. Izgleda da odbjegli milijarder, koji posjeduje i diplomatski pasoš Nikaragve, većinu vremena provodi u vili u Dubaiju, u bogatom naselju Emirates Hills. Ispred su parkirani „jaguar” i „leksus”.

Odbacio je kao besmislene optužbe da je prošle godine plaćao „crvenokošuljašima” da izađu na ulice. Rekao je da se ne može nekome platiti da izađe na ulicu i bude ubijen.

„Uostalom, nemam ni upola novca koliko sam imao početkom '90-ih. Jedva milijardu. Malo je ostalo od prodaje mog fudbalskog kluba Mančester siti. Stoga nije istina da sam se obogatio. Zapravo sam opljačkan.“

Bonus video: