Vulkanski pepeo iz Pujehuea ugrožava i početak Kupa Amerika

Glavni međunarodni aerodromi u Argentini i Urugvaju juče su zatvoreni, a većina australijskih letova širom Pacifika otkazana je.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 07:14h

Oblak pepela iz čileanskog vulkana Pujehue nastavlja da ugrožava vazdušni saobraćaj od Urugvaja do Australije i prijeti da odloži "Kup Amerika", fudbalsko prvenstvo Južne Amerike u Argentini, zakazano za sljedeći mjesec.

Predsjednik argentinske Fudbalske asocijacije Hulio Grondona rekao je da bi početak fudbalskog prvenstva, zakazan za 1. jul, mogao da bude odložen, zbog otkazivanja letova uslijed erupcije vulkana.

Glavni međunarodni aerodromi u Argentini i Urugvaju juče su zatvoreni, a većina australijskih letova širom Pacifika otkazana je zbog širenja vulkanskog pepela, prenio je AP.

Vulkan omeo Muna i Hilari

Erupcija vulkana omela je u aktivnostima i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna, koji je prije dva dana bio prinuđen da putuje 700 kilometara noćnim autobusom do Buenos Ajresa na sastanak sa argentinskim liderima, jer je njegov let, zbog pepela iz čileanskog vulkana Pujehue, preusmjeren za Kordobu.

Istovremeno, čudnom slučajnošću, erupcija vulkana Dubi u Eritreji, koji je izbacio pepeo na visinu od 15 kilometara, prekinula je afričku turneju američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je boravila u Adis Abebi.

Bonus video: