Šinavatra finansira opoziciju koju predvodi njegova sestra

Finansira kampanju opozicije iz Dubaija, gdje je pobjegao da bi izbjegao zatvor nakon što je u odsustvu osuđen zbog korupcije.
121 pregleda 0 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Arhiva Vijesti
Taksin Šinavatra, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.06.2011. 20:16h

Tajlandski premijer Abisit Vedžadživa je upozorio da bi pobjeda opozicije na izborima sljedećeg mjeseca ugrozila drugu po veličini privredu jugoistočne Azije i izazvala novi talas političke nestabilnosti.

Uprkos tome što zaostaje u anketama, 46-godišnji premijer rođen u Britaniji, kaže da je realan njegov cilj formiranja još jedne vlade i predviđa da njegova stranka može osvojiti čak 200 od 500 mjesta u parlamentu i predvoditi još jednu koaliciju.

Opoziciona stranka Puea tai je sve jača. Predvodi je 43-godišnja Jingluk Šinavatra, sestra bivšeg premijera Taksina Šinavatre, odbjeglog milijardera koji je zbačen u puču 2006.

Ipak, Abisit, koji se školovao na Oksfordu, u intervjuu za Rojters je rekao da nije obeshraben anketama koje pokazuju da je Jingluk jasni favorit.

Kazao je da vjeruje da Taksin finansira kampanju opozicije iz Dubaija, gdje je pobjegao da bi izbjegao zatvor nakon što je u odsustvu osuđen zbog korupcije. Abisit kaže da je glas za Jingluk glas za povratak Taksina na Tajland i guranje države u još veći politički haos.

Za Jingluk je rekao da je samo „novo lice“ i politički početnik sa nerealnom politikom i da bi bila samo zamjena za njenog brata.

Jingluk predviđa ubjedljivu pobjedu. Predsjednica građevinske firme SC Aset Korp ima ogromnu podršku u sjevernim i sjeveroistočnim ruralnim oblastima, gdje je njen brat i dalje populistički hereoj.

Za Abisita je alarmantno to što ona dobiju sve veću podršku i u Bangkoku, gradu od 15 miliona stanovnika, koji je bio bastion podrške njegovoj stranci.

Bonus video: