Nastavljene borbe u Zaviji

U Zaviji je došlo do pregrupisavanja pobunjeničkih snaga, koje su sada prišle na samo 30-ak kilimetara od prijestonice Tripolija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 15:03h

Borbe između snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju i pobunjenika nastavljene su danas u Zaviji, gradu na istoku Libije, saopštili su pobunjenici, javljaju agencije.

"Borbe od juče se nastavljaju, i veliki je broj ranjenih", rekao je jedan izvor blizak pobunjenicima, prenosi Frans pres.

Snage lojalne Gadafiju presjekle su put koji vodi ka granici sa Tunisom kako bi spriječile odlazak izbeglica iz tog područja sa 250.000 ljudi, dodao je isti izvor.

Prema navodima istog izvora, NATO je bombardovao pozicije snaga lojalnih Gadafiju na obodima grada. Tu informaciju nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora, ukazuje AFP.

Agencija AP javlja da Gadafijeve snage napadaju pobunjenike na zapadu Libije. Do žestokih sukoba došlo je i u gradu Dafniji, zapadno od Misrate, gdje se libijska vojska žestoko bori da zadrži svoje pozicije kako bi zatvorila prodor pobunjenika ka Tripoliju.

U Zaviji je došlo do pregrupisavanja pobunjeničkih snaga, koje su sada prišle na samo 30-ak kilimetara od prijestonice Tripolija.

Zavija se nalazi 50 kilometara istočno od Tripolija i na početku antivladine pobune u februaru bila je poprište velikih borbi između pobunjenika i režimskih snaga. Pobunjenici su zauzeli grad ali su kontrolu nad njim poslije dvije sedmice borbi preuzele snage lojalne Gadafiju.

Bonus video: