Eksplozije u Tripoliju, pobunjenici zauzeli grad Jafran

Jafran se nalazi na obroncima brda, a Gadafijeve snage su više od mjesec kontrolisale strateški ključan dio grada prema ravnici i blokirale djelove grada koje su držali pobunjenici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 06:55h

Snažne eksplozije potresle su u noći između ponedjeljka i utorka Tripoli, u novim NATO napadima na glavni grad Libije, dok su pobunjeničke snage učvrstile svoje položaje u gradu Jafranu na zapadu zemlje iz kojega su protjerane snage Moamera Gadafija.

Libijska televizija prenosi da je u napadima NATO-a pogođena četvrt al-Karama i komunikacioni centar zapadno od Tripolija.

"Pogođen je i uništen komunikacioni centar i prekinute su zemaljske komunikacije u nekim područjima. Taj centar je bio civilni", prenijela je televizija.

Kako navodi ojters, pobunjenici kontrolišu istok zemlje, zapadni grad Misratu i planinsko područje na zapadu uz granicu sa Tunisom, ali za sada nisu uspjeli da napreduju prema Tripoliju zbog otpora bolje naoružanih Gadafijevih snaga, uprkos zračnim udarima NATO-a.

Pobunjenici su u ponedjeljak zauzeli grad Jafran, udaljen 100 km jugozapadno od Tripolija, pošto su britanski avioni prije nekoliko dana u tom gradu uništili dva tenka i dva oklopna vozila.

Jafran se nalazi na obroncima brda, a Gadafijeve snage su više od mjesec kontrolisale strateški ključan dio grada prema ravnici i tako blokirale djelove grada koje su držali pobunjenici.

NATO demantovao napad na libijsku državnu televiziju

NATO je demantovao izvještaje da su njegovi avioni pogodili libijsku državnu televiziju u Tripoliju, tvrdeći da je meta bilo sjedište vojne obavještajne službe.

"Nismo ciljali, niti pogodili prostorije libijske televizije", izjavio je portparol NATO-a Majk Breken.

"Ono što jesmo ciljali jeste sjedište vojne obavještajne službe u centru Tripolija", rekao je Breken agenciji Frans pres, dodajući da su postrojenja obavještajne službe "relativno blizu" televizije.

Libijsko ministarstvo informisanja saopštilo je da su avioni Alijanse u nedjelju napali kancelarije državne televizije.

Breken je optužio da su navodi koje je iznio režim libijskog lidera Moamera Gadafija propagandno sredstvo.

Bonus video: