U Tripoliju pogođena zgrada državne televizije

NATO je jutros bombardovao jednu od zgrada državne Radio-televizije u Tripoliju, sapoštili su mediji bliski libijskom režimu.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2011. 14:13h

Agencija Frans pres navodi da je u istoma napadu, jutros, osim zgrade televizije, pogođena i jedna od zgrada parlamenta, koja je već bila djelimično uništena, jer je i prije tri nedjelje bila meta napada NATO-a.

Jedan predstavnik libijskih vlasti je rekao da se u istom sklopu zgrada u kojem je Parlament nalazi i kancelarija vrhovnog tužioca i još dvije zgrade u kojima su smještene nevladine organizacije.

Bombardovane zgrade su udaljene dva kilometra od samog centra Tripolija.

Rano jutros nastavljeni su napadi aviona NATO na libijske položaje oko Tripolija, prenosi američka agencija AP.

Generalni sekretar alijanse Anders Fog Rasmusen navodi da je oštećeno ili uništeno 1.800 vojnih ciljeva.

Rasmusen je danas saopštio da je "uspješno ciljano" oko 100 komandnih i kontrolnih centara, preko 700 vojnih skladišta i gotovo 500 tenkova, oklopnih transportera i raketnih bacača i da je "uvjeren da ljudi širom Libije sada mogu da počnu da se pripremaju za budućnosti bez Gadafija".

Pobunjenici zauzeli Jafran

Grad Jafran nastanjen plemenima berberima, u planinama Libije na 100 kilometara jugozapadno od Tripolija, nalazio se pod opsadom Gadafijevih snage više od mjesec dana i suočio se sa ponestajanjem hrane, vode za piće i medikamenata, prenijela je agencija Rojters.

Ruski posrednik Mihail Margelov spreman je da sjutra posjeti uporište libijskih pobunjenika u Bengaziju, pošto je zvanična Moskva izrazila zabrinutost zbog planova NATO-a da produži svoju vojne operacije nad Libijom u narednih 90 dana, ali i postojanja indicija o njenom proširenju, javila je ruska novinska agencija Ria Novosti.

Izaslanik ruskog predsjednik Dmitrija Medvedeva srešće se sjutra sa vođama libijskih pobunjenika, prije svih sa vođom pobunjeničkog Nacionalnog tranzicionog savjeta Mustafom Abdul Džalilom koji kontroliše istočni dio Libije oko grada Bengazija, a zatim će otići u posjetu libijskoj prijestonici, prenosi AFP.

Bonus video: