Golanska visoravan: Izraelska vojska u stanju pripravnosti

Više stotina demonstranata, noseći palestinske i sirijske zastave, pokušalo je da probije prvu barijeru ograđenu bodljikavom žicom, u blizini mjesta Majdal Šamsa
153 pregleda 0 komentar(a)
Golanska visoravan, Foto: Zimbio
Golanska visoravan, Foto: Zimbio
Ažurirano: 06.06.2011. 10:23h

Izraelska vojska je danas stavljena u stanje pripravnosti duž linije primirja sa Sirijom na Golanskoj visoravni dan nakon što su pripadnici te vojske pucali na Palestince i Sirijce koji su pokušali da pređu tu granicu.

Vojska je juče pucala na demonstrante koji su pokušali da povodom godišnjice arapskog poraza 1967, pređu granicu na Golanskoj visoravni, a prema sirijskim izvorima, u tim sukobima je stradalo 23 Palestinaca i Sirijaca.

Više stotina demonstranata, noseći palestinske i sirijske zastave, pokušalo je da probije prvu barijeru ograđenu bodljikavom žicom, u blizini mjesta Majdal Šamsa.

Izraelska vojska je danas odbacila informacije da je u jučerašnjim sukobima poginulo 23 i ranjeno 350 ljudi, tvrdeći da je "deset osoba stradalo od zapaljivih granata koje su bacali demonstranti u Kuneitri", rekao je portparol vojske.

"Uprkos brojnim upozorenjima, desetine Sirijaca nastavilo je da se približava granici i izraeske snage nisu imale drugog izbora osim da pucaju u noge demonstrantima kako bi ih spriječili u toj namjeri", rekao je portparol izraelske vojske.

Demonstranti nisu uspjeli da pređu granicu primirja, dodao je portparol.

Na sličnim protestima Palestinaca 15. maja, na godišnjicu osnivanja Izraela, izbili su sukobi u kojima je poginulo najmanje 15 ljudi. Tada su u Siriji, Libanu i pojasu Gaze preko društvenih mreža na internetu organizovani protesti na granicama Izraela.

Golanska visoravan nalazi se na granici Izraela, Libana, Jordana i Sirije. Pod vlašću je Izraela od "šestodnevnog rata" sa Sirijom, 1967. godine, i ponovno 1973. godine.

Bonus video: