Nove eksplozije tresu Tripoli

Novinar AFP-a prenio je da su četiri detonacije potresle Tripoli, ali nije mogao da ustanovi koji su djelovi grada napadnuti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 07:42h

Više eksplozija čulo se u noći između subote i nedjelje u Tripoliju i njegovom predgrađu Istok, nakon prelijetanja aviona, javio je novinar agencije "Frans Pres" i svjedoci u glavnom gradu Libije koji je već dvije sedmice meta napada NATO-a.

Dvije detonacije čule su se u centru grada poslije čega je uslijedilo još nekoliko.

Napadi su prvo bili usmjereni na predgrađe Tajura, istočno od Tripolija, koji je već bio pod napadima aviona NATO-a, koji je 31. maja počeo vojnu operaciju koju je pokrenula međunarodna koalicija poslije pobune u Libiji i represije režima Moamera Gadafija koja je uslijedila.

Prema riječima očevidaca vidio se i gust dim u četvrti Tajura.

Novinar AFP-a prenio je da su četiri detonacije potresle Tripoli, ali nije mogao da ustanovi koji su djelovi grada napadnuti.

Ivanov: NATO na korak od slanja vojske u Libiju

Zamjenik premijera Rusije Sergej Ivanov izjavio je u Singapuru da se NATO nalazi "na korak" od slanja vojnika u Libiju u pokušaju da pomogne pobunjenicima da svrgnu libijskog vođu Moamera Gadafija.

Ivanov je na konferenciji o bezbjednosti u Aziji rekao da Rusija nije znala da će rezolucija UN koju je podržala radi zaštite civila i zatvaranja vazdušnog prostora Libije dovesti do kopnene operacije.

Britanski i francuski borbeni helikopteri juče su prvi put napali unutar Libije, dok se NATO ranije oslanjao na borbene avione koji su uglavnom letjeli na visini većoj od 4.500 metara.

Vazdušni napadi NATO-a omogućili su slabije naoružanim pobunjenicima da ostanu u borbi, ali oni nijesu uspjeli da pokrenu efikasnu ofanzivu protiv Gadafijevih snaga.

Vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD, a komandu nad operacijom preuzeo je NATO 31. marta.

Bonus video: