UNESCO: Djevojčice imaju teži put do škole

Prema navodima organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, pristup školstvu je jedan od osnovnih uslova za bolju budućnost – i to cijele planete
53 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Foto: AP
djeca, Foto: AP
Ažurirano: 04.06.2011. 14:51h

„Bolji život, bolja budućnost“ – ovom parolom UNESCO propagira novi pakt koji bi svim djevojčicama i ženama u svijetu trebalo da omogući pristup školi.

Žene i dalje čine ubjedljivu većinu nepismenih na svijetu.

Prema navodima organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, pristup školstvu je jedan od osnovnih uslova za bolju budućnost – i to cijele planete.

„Nažalost, daleko smo od ciljeva koje smo postavili u milenijumskoj deklaraciji o razvoju u svijetu, iz 2000. godine. Manje od 40 odsto zemalja na svijetu omogućavaju dječacima i djevojčicama ravnopravni pristup obrazovanju. U nekim afričkim državama u minuloj deceniji situacija se čak pogoršala kada je riječ o neravnopravnoj zastupljenosti dječaka i djevojčica u srednjim i višim školama“, kaže Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO-a.

Žene još uvek čine dvije trećine analfabeta kojih je u svijetu oko 796 miliona.

A u konfliktnim situacijama one su prve žrtve nasilja i gube pristup obrazovanju.

To ima posljedica po cijelo društvo: „Neprihvatljiva je cijena koju za to plaćamo. Nejednak tretman košta nas života, vodi većoj smrtnosti djece. Ljudi su zbog toga cijelog života zarobljeni u siromaštvu. Uništava zdravlje društava. I podriva šanse za trajni razvoj“, dodaje Bokova.

Uspjesi u Nigeru i Pakistanu

Već dugo se UNESCO zalaže da se djevojčicama omogući pohađanje škole.

U Nigeru se otvaraju nove učionice, renoviraju se stare i organizuje nastava u stručnim školama za djevojčice, a broj upisanih učenica naglo je skočio.

U Pakistanu je UNESCO, zajedno sa provajderom mobilnih telefona, organizovao originalan kurs opismenjavanja preko mobilnih telefona.

U Meksiku se ova organizacija specijalnim treninzima bori protiv seksističkog nasilja zbog kojeg domorodačke djevojčice ne idu u školu.

Znači, ima uspjeha, ali nije došlo do nužne promjene mentaliteta.

Upravo bi tu trebalo da dođe do promjene, a američka državna sekretarka Hilari Klinton obećala je podršku: „Ujedinjene nacije su ponosne što sa Uneskom počinju studiju na temu obrazovanje za djevojčice i žene. To će donijeti nove poglede u uzroke za nejednakost polova i omogućiti nam da se protiv toga borimo.“

Bonus video: